Els protocols d’higiene i seguretat marquen l’obertura dels casals d’estiu de la Fundació Pere Tarrés. Per a molts dels nens, aquest és el primer dia per tornar a gaudir del lleure amb altres infants, tot i que en unes circumstàncies diferents arran de la crisi de la covid-19.

La normativa higienicosanitària obliga la canalla a entrar per torns de 10 minuts a les instal·lacions per evitar aglomeracions. A més, els nens han de portar mascareta, se’ls pren la temperatura en arribar i, després de deixar les seves pertinences en espais individualitzats, han de rentar-se les mans. Un cop dins del casal, els monitors els distribueixen en grups reduïts per evitar contagis i estan pendents que es compleixi la distància física entre ells.

Aquestes mesures afecten també l’hora del dinar. Els casals estan obligats a deixar un seient lliure entre cada nen al menjador i que no n’hi hagi cap ni al darrere ni al davant. A més, els infants no poden compartir menjar ni es pot posar cap plat comú a la taula. A més s’han de desinfectar les mans abans i després de dinar.

Més de 16.500 infants i joves inscrits

Des de la Fundació Pere Tarrés recorden que aquest any els casal d’estiu tenen una especial rellevància perquè per a la majoria d’infants serà la primera vegada que podran esbargir-se sense la presència dels pares després de mesos de confinament i restriccions. Tot i que l’estat d’alarma ha alentit el ritme d’inscripcions, fins ara més de 16.500 infants i joves s’han inscrit en l’oferta d’activitats de lleure de la fundació, la més gran de tot Catalunya. A més, l’entitat també ha registrat fins ara més de 3.000 sol·licituds de beques perquè els nens en situació de vulnerabilitat també puguin gaudir de les activitats d’estiu i espera un increment del ritme de peticions durant les properes setmanes. També Fundesplai ha rebut 4.228 sol·licituds de beca i espera que les peticions s’incrementin. Precisament, des de l’Ajuntament s’han reforçat tant les places com el pressupost dels casals d’estiu.

Fundesplai adapta 28 cases de colònies

Aquest dilluns també comencen les colònies i els casals organitzats per Fundesplai amb la intenció de superar els 68.000 visitans de l’estiu passat. De moment, s’han adaptat 28 cases de colònies, albergs i espais d’acampada per complir amb les mesures de seguretat establertes. D’aquesta manera, es restringeix el pas a tot el perímetre de la finca, no es permeten visites de familiars i les entrades i sortides es fan esglaonadament. A més, al menjador es delimiten espais per petits grups de convivència amb mampares i distància física, es limita el nombre de llits per habitació, els espais interiors es ventilen un mínim de tres cops al dia, i s’intensifiquen la neteja i la desinfecció.

“El millor antídot contra els efectes negatius del confinament”

Tant Pere Tarrés com Fundesplai volen destacar la importància dels casals i les colònies d’estiu per als infants després de mesos de confinament. La primera assegura que “ara més que mai, els infants i joves necessiten connectar pel seu benestar emocional“. I defensa la funció socialitzadora de les activitats d’estiu, a més de poder ser una eina per educar en els hàbits de la “nova normalitat”. També Fundesplai creu que les colònies i casals seran “el millor antídot contra els efectes negatius del confinament en la infància”. L’entitat destaca que els més de 2.000 monitors han rebut formació específica en educació emocional per, precisament, detectar les pors o neguits que els nens hagin pogut acumular quan han estat tancats a casa.

L’Ajuntament injecta 7 M €

Per la seva banda, l’Ajuntament ha injectat 7 M € aquest estiu per organitzar activitats per a infants i joves. El Pla 100 % estiu (pensat de forma extraordinària després del confinament), té un pressupost un 33 % superior que l’any passat i ofereix 388.000 places, 40.000 més que l’estiu anterior. En paral·lel, 25 biblioteques, 20 centres cívics i 20 patis d’escola obriran durant l’agost perquè hi pugui anar la canalla.