Queda un mes per a l’aplicació de la zona de baixes emissions i encara hi ha molts dubtes sobre què suposarà. Així ho ha constatat aquest dijous Eloi Badia, regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, que ha explicat que a hores d’ara encara hi ha molts ciutadans que no saben si el seu cotxe té permís per circular a partir de l’1 de gener, ni les diferències entre una etiqueta i una altra. Badia ha afegit que en les darreres setmanes l’àrea del web de l’Ajuntament en què s’informa sobre la zona de baixes emissions rep moltes visites.

Comencen a treballar els informadors a peu de carrer

Amb la intenció d’aclarir dubtes que generi la normativa, que a partir de l’1 de gener del 2020 prohibirà l’entrada a Barcelona dels vehicles més contaminants, el consistori ha contractat informadors. 46 d’aquestes persones han començat a treballar des d’aquest dijous en punts concorreguts com mercats o grans aparcaments i, més endavant, s’adreçaran als visitants de les fires nadalenques quan aquestes estiguin instal·lades.

Els informadors, que se situen en punts de gran afluència, expliquen als conductors en què consisteix la zona de baixes emissions i reparteixen fullets explicatius sobre la mesura.

Segons Eloi Badia, regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, després de les festes de Nadal i una vegada ja s’hagin implantat les zones de baixes emissions, els informadors tornaran a sortir al carrer. Serà a partir del 8 de gener amb l’objectiu de seguir informant sobre els efectes de la mesura i les alternatives que tenen els conductors.

El regidor de Transició Ecològica també ha explicat aquest dijous que des de l’Ajuntament veuen amb bons ulls que els cotxes i les motos, tal com passa amb els autocars i autobusos, puguin tenir etiquetes ambientals gràcies a la instal·lació de filtres de partícules.

Es calcula que el veto als vehicles més contaminants afectarà uns 50.000 vehicles, és a dir, un 20 % de tot el parc mòbil de Barcelona. L’Ajuntament preveu multes en cas d’incompliment que variaran en funció del tipus de vehicle i que aniran dels 200 als 999 euros. En episodis de contaminació, el preu de la sanció serà més elevat i podrà arribar als 1.803 euros.