Barcelona aspira a ser seu d’un dels supercomputador més potents d’Europa el 2021, després d’haver-se presentat el Barcelona Supercomputing Center (BSC) a una convocatòria de la Comissió Europea per cofinançançar dos o més superordinadors a tot el territori europeu. En total, l’aportació de la comissió és de 250 milions d’euros, que suposaria aproximadament el 50 % dels costos totals de la implantació i manteniment d’aquesta tecnologia. La candidatura del BSC té el suport de quatre administracions —Generalitat de Catalunya, Govern espanyol, Universitat Politècnica de Catalunya i el govern de Portugal—, que assumirien la resta de despeses.

S’espera que la posada en marxa d’aquest superordinador suposi un gran avenç en la investigació i desenvolupament tecnològic europeus, que permeti competir amb altres potències mundials. “Aquests dos, com a mínim, nous supercomputadors seran els més potents d’Europa i se situaran entre la desena de màquines més potents del món, juntament amb les de la Xina, el Japó i els Estats Units”, assegura el director associat del BSC-CNS, Josep M. Martorell.

En cas d’aconseguir el finançament europeu, el BSC tindria moltes més facilitats per treballar amb aquesta mena de tecnologia. El desenvolupament, instal·lació i funcionament d’aquesta capacitat de computació durant cinc anys suposa una despesa que ronda els 200 milions d’euros. Per allotjar un supercomputador calen uns requisits d’espai que el BSC compleix. Segons aquest organisme, en cas de guanyar en la resolució final, repartirien el superordinador entre la capella Torre Girona i el seu nou edifici corporatiu, actualment en el tram final de construcció.

Com són aquests supercomputadors?

Els superordinadors que projecta la Comissió Europea tindran com a mínim una capacitat de 200 petaflops per segon. Però, què és un petaflop? Aquesta unitat és la que mesura mil bilions d’operacions de càlculs per segon. Actualment, el model de supercomputador més potent que s’usa al BSC, el Marenostrum 4, té un rendiment de 13,7 petaflops. Per tant, les màquines proposades suposarien un gran canvi per a la infraestructura barcelonina.

Martorell assegura que la candidatura del BSC “és el pas natural següent en els anys que fa que allotgem els Marenostrum“. De fet, ja preveien renovar els seus superordinadors de cara al 2021 o 2022. Per tant, la convocatòria europea arriba en un moment idoni. També afegeix que des del centre barceloní disposen de les “capacitats científiques i tècniques necessàries per optar-hi”. A més, el suport econòmic i polític que les administracions han demostrat a la convocatòria suposa un punt extra molt important.

El termini per presentar-se a la convocatòria finalitza el 4 d’abril. Després que tots els estats membres interessats s’hi adhereixin, està previst que es facin públiques les entitats seleccionades el 7 de juny. Serà llavors quan se signaran els acords per començar a fer efectius els projectes de supercomputació per poder estar operatius el primer dia de 2021.