A Barcelona hi travessa un accident topogràfic que ha condicionat des de sempre el creixement urbanístic. És el graó barceloní, que separa la ciutat en dos i es pot veure a diferents llocs de la ciutat.

Una falla geològica

Durant molt de temps, l’origen del desnivell va portar de corcoll els experts. Els geòlegs han conclòs que és una falla que separa el pla alt de Barcelona, del pla baix, format pel Poblenou i la resta de barris que han crescut sobre el delta del Besós. En un tall geològic de Collserola fins al mar, s’observen clarament el pla alt i el pla baix tallats per la falla.

Pla alt, zona rica; pla baix, zona pobre

El graó Barceloní ha condicionat el creixement de la ciutat per la diferència dels dos plans. El pla alt té una topografia suau, molt llisa, elevat sobre el nivell del mar. El pla baix, en canvi, correspon al delta del Besós, i ha crescut a còpia de l’aportació de sediments del riu. Per tant, el pla baix era una zona d’aiguamolls, de sorrals i de platges. Una zona, doncs, insalubre que va ser la última a ocupar-se urbanísticament. Era un terreny poc apreciat i barat. Sobre el pla alt es va construir l’Eixample, i quan aquest espai va estar totalment edificat, les fàbriques es van construir al pla baix, al delta del Besós.

Visible a diferents punts

Al carrer de Ribes, cantonada amb Nàpols, davant de l’Estació del Nord, es pot veure un tram del graó barceloní. Aquí la vorera nord està clarament més elevada que la sud, i el desnivell se salva amb unes escales.

El desnivell va des del Besós fins a la Ronda de Sant Antoni. L’alçada de l’esglaó varia en funció del punt i va des dels tres metres fins als deu. Avui està força desdibuixat, però fa uns segles era molt evident. Malgrat això, és visible a la Trinitat, la Sagrera, el Clot, l’Arc de Triomf, Trafalgar, Urquinaona i plaça Universitat.

Un dels llocs on l’esglaó es pot observar prou bé és al pont de Marina. Per això, es va considerar el lloc ideal per fer-hi passar les vies del tren de Granollers. Per la part superior del graó, en aquest punt, passava el rec Comtal, que portava l’aigua del Besós a la ciutat. Gràcies al desnivell, l’aigua del rec comtal es podia baixar fins al peu graó i fer accionar els molins que hi havia al Poblenou.

El graó barceloní ha quedat molt desdibuixat a causa del creixement de la ciutat. Un altre dels llocs on encara es pot veure en tot el seu esplendor, és al passatge de les Manufactures. Aquí salva un desnivell en trenta graons entre el carrer Trafalgar i Sant Pere Més Alt.

Ho va explicar Isaac Camps, geòleg i editor, en aquest capítol de ‘Va passar aquí’ al 2019.