“La piromania és un trastorn del control dels impulsos poc conegut i que afecta poca gent”. Així ho afirma el metge psiquiatra de l’Institut Internacional de Neurociències Aplicades, Josep Ramon Domènech. Tot i així, aquest especialista assegura que hi ha una sèrie de criteris diagnòstics per determinar l’existència d’aquesta patologia:

  • Ha de ser una persona que hagi provocat diferents incendis.
  • Són actes intencionats i deliberats.
  • Sol existir una estat d’activació prèvia. És una acció premeditada que provoca un estat d’excitació i fascinació, sense penediment.

Domènech aclareix que cal diferenciar aquest tipus d’incendis dels que es provoquen per altres motius, com els que tenen per objectiu amagar proves d’un delicte o treure beneficis econòmics. En el cas de la piromania, Domènech assegura que hi ha una activació del sistema nerviós vinculat a la inhibició dels comportaments. Això és el que provoca que els piròmans no tinguin sensació de culpa i gaudeixin del fet de “calar foc a les propietats particulars o generals de les persones”. Precisament, el 20 de febrer la Guàrdia Urbana va detenir una persona acusada de la crema reiterada de contenidors al barri del Poblenou.

Entre els piròmans, explica Domènech, hi ha un predomini del gènere masculí, d’edats compreses entre els 20 i els 30 anys i de persones amb poca sociabilitat que actuen en solitari. Un dels desencadenants d’aquesta conducta és el consum d’alcohol, que permet la desinhibició prèvia.

Tractament posterior a un procediment judicial

El tractament de la piromania acostuma a venir després d’un procediment judicial, ja que són persones que normalment no demanen ajuda per elles mateixes perquè senten plaer i gratificació amb els seus actes. La teràpia psicològica consisteix en una aturada de la conducta causant del problema i una modificació del comportament. Això s’acompanya d’una medicació específica amb molècules estabilitzadores cerebrals i, en alguns casos, fàrmacs per tractar trastorns ansiosos i obsessius.

Pots veure l’entrevista completa a Josep Ramon Domènech