Impressores 3D que ens permeten decorar amb xocolada galetes com aquestes... o talladores làser per treballar diferents materials. Tot això dins d'un nou espai a Ciutat Meridiana que pretén posar les noves tecnologies a l'abast de tots els ciutadans. XAVIER TRIAS, Alcalde de Barcelona "Jo crec que això és una gran revolució, és una nova manera d'entendre la tecnologia al servei de les persones." Però, què és exactament un Ateneu de Fabricació? ENRIC RIERA, coordinador "De la mateixa manera que en una biblioteca es posa a l'abast de les persones tot el que serien coneixements literaris o novel·lístics, nosaltres el que posem és coneixements de tecnologia i fabricació." Aquest nou projecte pretén crear ocupació de qualitat i millorar els espais comunitaris del barri. Un exemple el trobem amb aquesta maqueta feta aquí mateix. Ha estat creada per un grup d'estudiants d'arquitectura i el que intenta és veure com es pot millorar la planificació urbanística d'aquesta zona de la ciutat. Però a qui més ha fascinat la tecnologia no ha estat als adults. "Estic fent una aranya de cartró." "El que més m'agrada d'aquesta maqueta és que està feta amb làser." "M'ha semblat molt interessant perquè era una màquina que no havia vist mai." L'ateneu ha ideat un programa pedagògic dissenyat amb i per a la comunitat escolar de Nou Barris que facilitarà als nens un primer contacte amb la fabricació digital i la tecnologia 3D. ALBERT ALMEIDA "Que els nens puguin començar a educar-se i aprendre tot el que és els temes d'engenieria i poder explotar la seva imaginació, jo crec que té moltíssim potencial." "L'objectiu de l'Ajuntament és que hi hagi un equipament d'aquestes característiques a cada districte. De moment hi ha aquest de Ciutat Meridiana i el de les Corts, que funciona des de fa un any. El següent serà a la Barceloneta. Us ho ha explicat des de Ciutat Meridiana, Carlota Camps."

Durant tot el matí, molts veïns de la zona nord de Nou Barris han acudit al nou Ateneu de Fabricació Ciutat Meridiana per experimentar amb les impressores i màquines de què disposa el nou centre. Sobretot, moltes families han acudit a la jornada d’obertura, ja que s’hi han muntat tallers de construccions de fusta i cartró per als més petits. A partir de les 13 h, l’alcalde, Xavier Trias, ha inaugurat l’ateneu.

L’Ajuntament de Barcelona impulsa una xarxa d’Ateneus de Fabricació, enfocats a ser espais de creació i formació vinculats a les noves tecnologies. A través d’aquesta iniciativa, es pretén que tothom, independentment de la seva formació o procedència, tingui accés als fonaments de la fabricació digital 3D. Ciutat Meridiana és el segon barri, després de les Corts, que obre un Ateneu de Fabricació. La primera experiència a les Corts ha estat considerada un èxit per part de l’Ajuntament. Des que va obrir, l’estiu de l’any passat, l’Ateneu de Fabricació de les Corts han acollit activitats de formació, tallers interactius i activitats organitzades per entitats, universitats i empreses, entre d’altres.

Durant els pròxims dos anys, l’Ajuntament de Barcelona té previst obrir vuit centres més de fabricació digital a diferents districtes de Barcelona. La fase següent serà Sarrià-Sant Gervasi, Sant Martí i Gràcia. A llarg termini, es pretén que hi hagi una xarxa d’Ateneus de Fabricació per tota la ciutat fomentant la formació ocupacional tecnològica. La iniciativa està inscrita en el marc estratègic per convertir Barcelona en una “smart city”.

El projecte acaba convencent els veïns

En un primer moment, la idea de fer un Ateneu de Fabricació 3D en aquest espai no va convèncer gaire els veïns de Ciutat Meridiana. Reclamaven que això fos simplement un centre de formació ocupacional, que ajudi a fer front als elevats índexs d’atur que hi ha en aquesta zona, la més empobrida de tota la ciutat. Ciutat Meridiana és el barri amb el nombre de desnonaments més elevat.

A més, els veïns, amb la col·laboració de Càritas, van instal·lar l’any passat un banc d’aliments provisional a l’edifici on s’ha construït l’Ateneu de Fabricació. Per poder tirar endavant les obres del nou ateneu, el banc d’aliments va haver de traslladar-se a un altre local del barri.

Al final, el projecte de l’Ateneu de Fabricació ha acabat satisfent els veïns de Ciutat Meridiana, perquè creuen que acabarà cobrint les necessitats tant d’aprenentatge de noves tecnologies com de formació orientada a trobar feina. “Creiem que és una bona iniciativa de futur”, ha explicat a BTV el president de l’Associació de Veïns de Ciutat Meridiana, Filiberto Bravo, present aquest matí a l’acte d’inauguració. Bravo diu que la iniciativa serveix tant per potenciar l’ocupació, atès que ja hi ha 20 persones treballant-hi, com per introduir els veïns de Nou Barris en aquestes noves tecnologies.