La façana d'aquest edifici amb gairebé 160 any d'història, continua al seu lloc, però l'interior ja està a punt per començar a construir-hi les noves instal·lacions. No hi hagut primera pedra, però sí un acte festiu en què a través d'una pancarta s'ha agraït als socis el suport per continuar tirant endavant el projecte. La reforma permetrà que l'edifici sigui accessible, que s'adeqüi a la normativa i, a més a més, que l'entitat guanyi espai per créixer. L'Ajuntament n'ha finançat el 45% del cost, que ascendeix a prop de tres milions d'euros. MAITE FANDOS, regidora de Gràcia "Representa la cultura de proximitat, la promoció de valors, i és punt de trobada pera molts nens joves de la vila." El president de l'entitat, acompanyat per la junta directiva, ha recordat però l'assignatura pendent: l'ampliació de la pista de bàsquet. Les dimensions i l'aforament no són els normatius. ORIOL HOSTA, president dels Lluïsos de Gràcia "L'any que ve la Federació Catalana no ens deixa jugar a la pista perquè no reuneix les condicions, i tenim un problema que hem de ser, entre tots, capaços de resoldre. l'hem de resoldre. Tenim la voluntat, trobar l'Ajuntament trobar la situació. Per nosaltres és important mantenir-nos on som." Des de l'Ajuntament s'està estudiant la proposta, però no descarten construir un pavelló fora. La previsió és que les obres estiguin enllestides l'agost de 2015. Serà aleshores quan les activitats que ara es troben actualment desplaçades a altres espais de lloguer, tornin i puguin estrenar les noves instal·lacions.

De fet, les obres de construcció del nou edifici dels Lluïsos de Gràcia han finalitzat ja la fase de pilotatge i d’excavació del soterrani. El que s’iniciarà a partir de la setmana vinent és la construcció de la nova estructura de l’edifici que presideix la plaça del Nord. Les obres serviran per millorar i ampliar els espais on els Lluïsos de Gràcia i totes les entitats vinculades fan bona part de les activitats. La reforma de l’edifici garantirà l’accessibilitat de les persones amb mobilitat reduïda i permetrà complir totes les normatives vigents.

En un acte festiu i obert a tots els socis i veïns del barri, el president dels Lluïsos de Gràcia, Oriol Hosta, ha pujat a l’escenari de la plaça de Nord acompanyat de tota la junta de l’entitat i ha explicat per què avui no s’hi col·locava la primera pedra. Hosta ha dit que les pedres que conformen l’edifici dels Lluïsos són en realitat els seus socis, i que ho són des de fa 159 anys. L’any vinent commemoraran el 160è aniversari tot estrenant el nou edifici. Per simbolitzar aquestes “pedres humanes”, dos escaladors s’han penjat del mur de l’edifici antic dels Lluïsos -la part que, de moment, no s’enderrocarà- i hi han desplegat una pancarta amb el missatge “Tu ets Lluïsos. Tots som Lluïsos.”

A continuació, s’ha convidat tots els assistents a fer-se una fotografia amb desitjos per als Lluïsos del futur escrits en una pissarra. Les fotografies que es facin es penjaran en una de les parets del futur edifici de l’entitat. Els membres de la junta dels Lluïsos han estat els primers a expressar els seus desitjos sobre aquestes pissarres.

La reforma dels Lluïsos de Gràcia es pot dur a terme gràcies a les aportacions dels socis i entitats beneficiàries, però sobretot a una subvenció municipal, de l’Institut de Cultura, que cobreix el 45% del total de 2.800.000 euros que costa l’obra. La regidora de Gràcia, Maite Fandos, ha explicat que el suport municipal a la reforma dels Lluïsos forma part de l’aposta de l’Ajuntament per ajudar a reformar i modernitzar tots els ateneus culturals de la ciutat, entenent que fan des de fa molts anys una tasca del tot necessària de promoció social i de la cultura popular.

Els representants dels Lluïsos s’han mostrat molt satisfets per aquest suport, però han aprofitat la presència de la regidora de Gràcia, que també és la responsable de l’àrea d’esports de l’Ajuntament, per recordar-li l’assignatura pendent: l’ampliació de la pista de bàsquet. De moment, seguirà ubicada al mateix lloc que fins ara, però ni les mides ni l’aforament són els normatius. Per això els equips de bàsquet dels Lluïsos no podran continuar jugant dins la Federació Catalana.