Fa 10 anys un veí de Porta va decidir plantar un hort en un solar buit del carrer de la Maladeta. A poc a poc es van sumar a la iniciativa un grup de veïns. Aquests horts es van convertir ràpidament en un símbol contra l’especulació. Segons ells, ja no calien més promocions d’habitatges en un barri que en poc temps havia deixat de ser una zona de casetes baixes. Josep Berenguer, de l’Associació de Veïns de Porta, recorda: “Van fer una venda, per a mi, molt fraudulenta. Van fer una subhasta i a l’associació de veïns no ens van deixar entrar. No vam aconseguir aturar-ho, però des de llavors estem lluitant perquè aquí no es facin més habitatges”.

Des de llavors, els veïns han demanat la construcció d’una rambla verda. Fa tres anys, un dels propietaris del solar va demandar als usuaris dels horts per recuperar el terreny. Els veïns s’hi van oposar i van demanar suport a l’Ajuntament. Segons l’associació de veïns, ara tenen una nova amenaça. Julián Lluís, de l’Associacio de Veïns de Porta, explica: “En els últims contactes que hem tingut amb l’Ajuntament se’ns ha comunicat que la propietat està preparant un projecte per demanar el permís per poder edificar. Nosaltres seguim mantenint que és un espai verd de ciutat”.

És per això que les entitats demanen ara a l’Ajuntament que recuperi la propietat del terreny. Faran arribar la petició al proper consell plenari de Nou Barris.  Un cop recuperat el terreny per al barri, la intenció dels veïns és fer un procés participatiu per decidir el futur dels terrenys. Un gran espai verd que podria incloure també equipaments.