Els treballadors de Seat de la planta de la Zona Franca faran de conillets d’Índies per provar els beneficis de la dieta mediterrània en la salut. Fruit d’una col·laboració entre la companyia automobilística, l’Hospital Clínic, l’IrsiCaixa i la Universitat de Harvard s’han buscat 600 voluntaris que participaran en un estudi científic sobre nutrició i vida saludable. La meitat dels participants rebran pautes per millorar els hàbits de vida i en sis mesos es compararà el seu estat de salut en comparació amb l’altra meitat que no haurà variat el comportament. La totalitat dels treballadors de la Zona Franca es beneficiaran indirectament de l’estudi perquè els entrepans i les màquines de venda es canviaran per a tots.

L’entrepà de xoriç o embotit que diàriament reben els treballadors de la Seat a mig torn se substituirà per una fórmula més saludable: “Acostumava a ser un entrepà de pa blanc carregat de xoriç, que els agrada molt, però vam demanar a la doctora Soto, de la Universitat de Harvard, si ens podia dissenyar entrepans més saludables i igualment atractius per als treballadors”, explica la doctora Patricia Such, responsable de Salut i Seguretat Laboral de Seat. Sardines, tonyina, alvocat o hummus són alguns dels ingredients que  els participants en l’estudi incorporaran a la dieta.

Seat tindrà màquines de venda amb fruita fresca

La intervenció també s’estendrà a les màquines de venda. Els dolços i begudes ensucrades  seran substituïts per fruita fresca i fruita seca. A banda, els treballadors rebran classes de cuina i descomptes a la cadena d’alimentació Veritas. Aquests canvis nutricionals, sumats amb la pràctica regular d’esport, s’analitzaran en sis mesos per provar si els marcadors de salut dels treballadors milloren. Els resultats seran extrapolables a tota la societat. En una segona fase també es vol analitzar la microbiota intestinal abans i després de la intervenció. D’aquesta investigació se’n farà càrrec l’Institut d’Investigació del Sida IrsiCaixa. Segons el seu director, Bonaventura Clotet, l’alteració de la microbiota intestinal té una relació directa amb malalties com la sida i per això es vol analitzar quines millores suposa per a una persona un canvi d’hàbits d’alimentació basats en la dieta mediterrània.

30.000 treballadors de Seat, analitzats

Aquests estudis arriben precedits d’una anàlisi retrospectiva pionera a través de les dades mèdiques dels últims 20 anys i d’una mostra de 30.000 treballadors. La informació acumulada és de gairebé 10 milions de dades de salut que són traslladables a la societat espanyola i europea. Aquest estudi científic permet concloure que la salut dels treballadors de la companyia és millor avui que fa 20 anys. Tot i això, hi ha indicadors com el sobrepès, el tabaquisme o la població que practica esport habitualment que són molt lluny de resultar òptims.

Seat ha elaborat un vídeo per explicar en què consisteix el projecte per estudiar l’impacte de la dieta mediterrània en la salut dels treballadors.