Els Jesuïtes de Gràcia han començat aquesta setmana el projecte Guarnim les escoles, una iniciativa d’alguns festers de la Festa Major de Gràcia que va sorgir dins la campanya “Respectem el guarnit”, per les nombroses destrosses que pateixen els decorats dels carrers. Aquest any, participen quatre escoles en aquest projecte, que va començar el curs passat amb una prova pilot al Nou Patufet i l’Escola Sant Josep.

El primer dia del projecte, mentre els festers guarneixen una estructura que simula un carrer de festa major, parlen amb els alumnes sobre els tipus de materials, les maneres de subjectar, el pressupost i el temps que es triga a fer un decorat. Així, els joves aprenen que un guarnit pot costar entre 1.500 i 15.000 euros i que s’hi està treballant durant tot l’any. Anna Luna, de 2n d’ESO, explica que, ara que també ells n’hauran de fer un, “no ens agradaria que ens ho toquessin, quan hi vagi aquest estiu no tocaré res”.

Un guarnit de festa major a l’escola

Durant un mes, els alumnes estaran treballant el decorat en l’assignatura de visual i plàstica. Hauran de triar un tema, els materials, la manera de treballar-los i establir un pressupost per guarnir l’escola. Es convertiran en festers i organitzaran la seva pròpia festa.

Marta Soteras, del carrer de la Fraternitat de Baix, del grup impulsor del projecte Guarnim les escoles, explica que el projecte va néixer per conscienciar sobre la feina del guarnit i ajudar a respectar-lo. Però va més enllà: “Veus que l’experiència dels nens acaba sent la mateixa que nosaltres vivim en els nostres carrers. Al final aconsegueixen fer la seva festa i provoquem un intercanvi perquè pugui veure la festa i el guarnit que ha fet una altra escola”.