Nens d’entre vuit i 18 anys nodreixen els sis equips de futbol i de bàsquet de B-Raval. L’entitat va néixer fa 20 anys al barri a través d’Iniciatives de Solidaritat i Promoció per ajudar els nouvinguts en la formació escolar. L’esport va ser l’eina que van trobar per aconseguir el compromís dels joves.

El president de B-Raval, Josep Masabeu, ho té clar: per molts mitjans i esforços que posis a l’abast de qui sigui ha de ser la persona qui ha d’esforçar-se. “Nosaltres tenim poques normes, però les que tenim s’han de respectar. Qui no compleix acadèmicament, no podrà jugar ni a futbol ni a bàsquet”. L’experiència de dues dècades de treball amb nens i joves del barri li han mostrat que “el reclam és la possibilitat de jugar en un equip esportiu. Jo puc estirar i aconseguir resultats a través de l’esport. Si els nois no compleixen saben que dissabte no jugaran”.

Entrenaments i reforç escolar, multiculturals

L’assistència als entrenaments és un dels compromisos que han de complir els usuaris de B-Raval. L’altre, igual d’important, és l’assistència a les classes de reforç. Tant als entrenaments com a les classes, es busca la diversitat cultural.

Josep Masabeu explica que aquesta premissa se segueix “perquè si no tens guetos. Un equip de marroquins contra un equip de filipins, contra un equip d’equatorians o contra un equip d’espanyols. No, no, no, estan barrejats i després juguem a la lliga normalitzada de Barcelona, que és la del Consell de l’Esport Escolar”.

En dues dècades de vida, per aquest centre de suport socioeducatiu han passat gairebé 1.300 nens, alguns dels quals ara són llicenciats. El llibre ’20 històries de superació al Raval’, de Josep Masabeu, té com a protagonistes 20 d’aquests nens i joves.