El Jutjat d’Instrucció núm. 13 de Barcelona ha citat aquest dijous a la tarda quatre responsables d’empreses que van fabricar i distribuir publicitat del referèndum de l’1 d’octubre. Segons fonts jurídiques, van rebre l’encàrrec d’una persona que suposadament s’anomenava ‘Enric Vidal’ i que es va identificar com a responsable de disseny de la Generalitat. Asseguren però que mai el van conèixer i que a hores d’ara encara no han cobrat la feina feta perquè no saben a quin departament ho han de reclamar.

En total, han comparegut davant el jutge quatre empresaris i tots han contestat les preguntes de totes les parts, excepte un que s’ha acollit al dret a no declarar.  Són els responsables de les empreses Buzoneo Directo, Novoprint, Global Solutions i Marc Martí Publicitat i apareixen en els informes de la Guàrdia Civil posteriors a l’1-O. Per això, primer van declarar davant l’institut armat.

En les declaracions d’aquest dijous, han assenyalat un suposat càrrec de la Generalitat com la persona que els va encarregar fabricar i distribuir la publicitat del referèndum, com ara cartells o tríptics. Diuen que es deia ‘Enric Vidal’ i que hi van contactar per correu electrònic i per telèfon. Han assegurat però que mai han vist aquesta persona i que, tot i que al principi es va identificar per a”responsable de disseny” de la Generalitat, després va admetre que era un ‘free-lance’. VOX, que exerceix d’acusació popular, ha assegurat que intentarà esbrinar qui és aquesta persona a través dels correus electrònics.

Segons fonts jurídiques, no tenien cap contracte per escrit, només alguns pressupostos, i van acceptar l’encàrrec perquè ja havien treballat anteriorment per la Generalitat. En aquest cas però, encara no han cobrat la feina feta perquè, diuen, desconeixen a quin departament ho han de reclamar.