La vaga feminista convocada el 8 de març, Dia Internacional de les Dones, posa al centre de la protesta la situació de les dones que fan feines invisibilitzades i no remunerades, com les domèstiques i de cures. També la precarització de sectors feminitzats, com el de la neteja o l’hostaleria, i les dificultats que tenen les dones per compaginar la vida laboral amb la familiar. La bretxa salarial entre homes i dones és un altre dels aspectes que es volen denunciar.

CCOO i UGT fan una crida a una aturada de dues hores, el que les dones dels sectors més precaritzats diuen que estan disposades a fer. Montse Ros, de Comissions Obreres assegura que cal apujar els salaris més baixos, reduir la temporalitat i els contractes a temps parcial, així com les hores extres no pagades, ja que tot plegat “afecta majoritàriament les dones”, lamenta Ros.

A més, explica que la vaga feminista convocada el 8 de març serà una mobilització per aconseguir objectius concrets, com anar amb més força a negociar el conveni de la neteja d’edificis i locals, una negociació que comença aquest mes i anirà precedida d’una vaga de cinc dies de les treballadores del sector, que començarà el mateix dia 8 de març. A més, esperen que serveixi per millorar el conveni d’hostaleria, un dels més precaris que hi ha.

Des de la CGT creuen que aquest any és insòlit i s’ha d’aprofitar que centenars d’entitats s’han afegit a la crida per mobilitzar-se el dia 8 de març. La CGT aposta per fer vaga el Dia Internacional de les Dones, per posar en el punt de mira també les dones que pitjor situació laboral tenen. La Marta Padrós lamenta que “el sistema tal com està plantejat precaritza doblement a les dones perquè hi ha un nivell d’hores de feina que és impossible de compaginar amb altres responsabilitats i amb la conciliació no només familiar, sinó amb la vida en general”.

Vaga de les cures de familiars i de tasques de la llar

Una de les tasques que més assumeixen les dones és la cura de familiars i les feines de la llar, totes dues generalment amb molt poca remuneració o sense estar pagades. La Marta Torroella  fa cinc anys que va fundar l’Associació de Cuidadors de Familiars, que dona suport a les dones que es fan càrrec de familiars dependents, una tasca molt poc reconeguda. Reclamen centres de dia per a la gent gran públics, per tal d’alliberar les dones com a mínim unes hores de la càrrega que suposa tenir cura de persones dependents.