Pels infants, el principal problema dels barris de Gràcia són la brutícia i el trànsit i el que més valoren són les zones verdes i la vida de barri. Nil Bernal, de l’Escola Nou Patufet, explica que allò que més li agrada és “anar a comprar al forn, perquè conec tothom” i sempre li regalen pa. Myriam Carrascosa, de la mateixa classe, diu que “el que menys m’agrada del barri és la contaminació”.

Als joves tampoc no els agrada la brutícia, ni el turisme, que també és un dels principals problemes destacats pels veïns juntament amb el preu de l’habitatge i la gentrificació. Un altre dels resultats és la forta xarxa de moviment ciutadà sobretot a la Vila de Gràcia i a Vallcarca.

Una revista i una exposició

Totes aquestes opinions s’han recollit en una revista i una exposició, que ofereixen una radiografia de Gràcia. S’ha obtingut després d’un treball de camp -que ha durat un any- amb infants, joves, entitats i moviments socials del districte. La FAVB explica que, tot i les diferents edats, hi ha moltes coincidències en la diagnosi. Ancor Mesa, sociòleg, diu que tant nens com joves “et dibuixen el Bus del Barri, per exemple, ple de turistes perquè és el bus que va fins al Parc Güell” i “està ple i no el poden agafar”.

L’estudi forma part del projecte Barri espai de convivència, que va començar la FAVB l’any 1999 per fer front a la xenofòbia i fomentar la convivència als barris. Ara, la iniciativa ha anat evolucionant, però la idea és la mateixa: treballar amb els agents del territori. Els resultats sobre Gràcia es poden consultar a la revista ‘Barri espai de convivència: els barris de Gràcia 2017’, que es pot trobar a les entitats, a la FAVB o a la Biblioteca Jaume Fuster. També en l’exposició que ha estat a La Violeta de Gràcia i ara començarà a moure’s per diferents centres cívics del districte.