La Guàrdia Urbana ha presentat aquest dimarts els 132 agents que, un cop han passat la formació pertinent, s’han incorporat a la plantilla del cos. La benvinguda, que s’ha dut a terme per primera vegada al passeig de Lluís Companys, just al davant de l’Arc de Triomf, l’ha presidit l’alcalde, Jaume Collboni i el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena. També hi han assistit el tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, i el cap de la Guàrdia Urbana de Barcelona, l’intendent major Pedro Velázquez.

Durant l’acte Collboni ha assegurat que Barcelona comença “una nova manera d’afrontar la seguretat”. I ha dit que un exemple d’això és la decisió de fer l’acte de benvinguda dels nous agents “des del carrer perquè tota la ciutat us doni la benvinguda. L’alcalde ha dit que el que volen els ciutadans és “viure tranquils i poder conviure en un espai públic endreçat i segur”, un objectiu que, ha afegit, “els diem que és possible; els carrers i les places han de ser de tothom”. En anteriors ocasions la benvinguda s’havia fet en llocs tancats, com la sala oval del MNAC o l’Estadi Olímpic.

De la seva banda,  el tinent de l’alcaldia Albert Batlle ha explicat que la ciutat fa una aposta per la seguretat i la convivència. “Hem de ser sensibles a les demandes de la ciutadania i per aquest motiu estem treballant en la revisió i actualització de l’Ordenança de Convivència. El civisme és la relació de la ciutadania amb l’espai públic i hem de ser contundents amb aquells que el malmeten i fan un mal ús”.

Xifra rècord d’agents

Amb els 132 nous agents, el cos de la Guàrdia Urbana passa a ser de 3.403 policies, la xifra més elevada de la història. Entre les noves incorporacions, el 36 % són dones, el 57,6 % tenen entre 31 i 40 anys i el 23,5 % entre 26 i 30 anys. Collboni ha volgut destacar que, afegint els agents dels Mossos d’Esquadra que hi ha desplegats a la ciutat, la xifra d’agents total s’acosta als 6.500.

L’any 2022 se’n van incorporar 238

L’any 2022 la Guàrdia Urbana va incorporar 238 agents, provinents de la 95a promoció del cos de policia, que van superar les oposicions convocades per l’Ajuntament de Barcelona. Els nous agents, segons va explicar l’Ajuntament, es van destinar a fer tasques de proximitat al carrer, per enfortir el contacte i l’atenció amb els ciutadans.