A les 10 del matí l’extensa cua per obtenir un plat calent a la plaça de Sant Agustí, al Raval, ja s’ha format: desenes de persones sense llar esperen el seu torn perquè les Missioneres de la Caritat de la Mare Teresa de Calcuta els entreguin menjar. Minuts després, s’hi instal·la la nova unitat mòbil de l’Hospital de Campanya de Santa Anna, que, al mateix temps, els ofereix atenció mèdica.

La parròquia s’ha equipat amb aquesta mena d’ambulància per voltar Barcelona i vetllar per la salut d’aquells que, per algun motiu, no solen acostar-se a Santa Anna per rebre cures: “Hi ha molta gent que no hi arriba, que no té ni esma per venir a visitar-se”, recalca Viqui Molins, responsable de l’església. Fa tres anys que un equip de sanitaris hi passen consulta i ara, afirmen, calia fer un pas més.

Santa Anna estrena unitat mòbil
Una de les sanitàries voluntàries ordena els medicaments a la nova unitat mòbil

De ruta per Barcelona, de dia i de nit

Ara per ara, la unitat mòbil s’estableix dos matins en punts fixos de la ciutat i surt tres nits a la setmana a recórrer els barris. “Sempre hi portem una motxilla per a urgències però, sobretot, dispensarem medicació bàsica“, explica Montse Pérez, metgessa de l’Hospital de Campanya. Precisament l’Eymar, que viu al carrer, s’hi ha acostat per rebre’n: “M’han donat medicaments per als meus problemes psiquiàtrics i de columna“, relata.

M’han donat medicaments per als meus problemes psiquiàtrics i de columna
Eymar, viu al carrer a Barcelona

Tant ell com el Manu —nom fictici perquè prefereix mantenir l’anonimat— agreixen aquest servei perquè, asseguren, sovint la sanitat pública no els atén com els agradaria. “Només es preocupen de la covid-19. Et diuen que ja et trucaran però… no!”, critica aquest jove. En el seu cas, li han facilitat analgèsics per al mal de queixal i l’han citat a l’església d’aquí a tres setmanes per extreure-l’hi.

Santa Anna estrena unitat mòbil
Montse Pérez explica a l’Eymar com s’ha de prendre la medicació

Segons Pérez, les dolències amb què més es topen són infeccions cutànies, dermatitis atòpica, autolesions o, en aquesta època, sarna. A banda de l’atenció mèdica, també recullen dades per vincular els sensesostre al sistema públic de salut. La tasca de la unitat mòbil és possible gràcies als voluntaris, a la donació del vehicle i a un acord amb una farmàcia.