És la imatge d’una onada invisible: la de la crisi econòmica que ha portat la pandèmia. Les cues de persones per recollir menjar es repeteixen a la plaça de Sant Agustí, al Raval, des de fa mesos. I lluny de reduir-se, les entitats que fan el repartiment asseguren que les cues s’han desbordat més que mai.

Cada dia, les Missioneres de la Caritat entreguen uns 400 àpats cuinats a persones en situació molt vulnerable. És la cua que es forma cada matí al carrer de l’Arc de Sant Agustí. Només uns metres més enllà, una altra fila de persones travessa tota la plaça de Sant Agustí, des de l’entrada principal de la parròquia fins al carrer de l’Hospital.

En aquest cas, la cua hi apareix només els dimecres al matí: és el dia que l’organització privada Mano Amiga fa l’entrega d’aliments secs, conserves i fruita a desenes de persones que omplen així el carro de la compra. Són famílies del barri i cal que acreditin, amb documentació dels Serveis Socials, la situació vulnerable en què es troben. Hi poden anar cada 15 dies, ja que el repartiment s’organitza per torns de 200 famílies cada setmana. En total, doncs, són 400 les que reben ajuda actualment.

Són famílies com la d’Amparo Ávila o la de Merlinda Almerón, que s’han quedat sense feina arran de la pandèmia. “Paguem el lloguer i els subministraments, però ja no arriba per al menjar”, explica l’Amparo. Predominen sobretot persones que no reben cap o pràcticament cap ingrés perquè no estan en cap ERTO ni tampoc cobren subsidi d’atur.