campanya renda 2023 2024 declaracio

(EFE/Redacció) La campanya de la renda 2023 ha arrencat aquest dimecres, 3 d’abril, i s’estendrà fins a l’1 de juliol, amb la reducció de tributació per a rendes baixes del treball i la pujada per a rendes altes de capital com a grans novetats. A la campanya de la renda d’aquest 2024, corresponent a l’exercici del 2023, estaran obligats a presentar declaració els contribuents amb rendes del treball superiors a 22.000 euros d’un pagador o 15.000 euros de més d’un, entre altres supòsits.

També estan obligats a declarar tots els perceptors de l’ingrés mínim vital (IMV), encara que això no implica que hagin de tributar per aquests recursos, i els contribuents que hagin estat donats d’alta com a autònoms en algun moment del 2023.

Esborrany de la renda 2023 i liquidació d’IRPF

Des del 3 d’abril, podeu accedir a l’esborrany de la renda 2023 i presentar la liquidació d’IRPF per internet, tant a través del programa Renda Web com de l’aplicació mòbil de l’Agència Tributària, prèvia identificació amb certificat electrònic, número de referència o Cl@ve PIN.

La declaració es podrà presentar per telèfon a partir del 7 de maig, i de manera presencial a oficines des del 3 de juny. El termini finalitza en tots els casos l’1 de juliol, llevat que es vulgui domiciliar el pagament a ingressar, cas en què s’ha de lliurar abans del 26 de juny.

Reducció per a rendes baixes

Les rendes baixes van gaudir el 2023 d’una rebaixa fiscal —el mínim exempt de tributació es va elevar de 14.000 a 15.000 euros i es van incrementar les reduccions per a rendes del treball inferiors a 21.000 euros bruts—, que en la majoria dels casos ja estarà aplicada via retencions.

Així mateix, els autònoms acollits al règim de mòduls es poden aplicar d’una reducció addicional del 5 % en el rendiment net (fins a un total del 10 %) a l’exercici 2023 i els del règim d’estimació directa simplificada, una reducció del 7 % per a despeses deduïbles de difícil justificació (en lloc del 5 %).

En canvi, a l’exercici 2023 s’eleven els tipus per a les rendes del capital més altes, que escalen fins al 27 % per a rendes d’entre 200.000 i 300.000 euros (un punt més) i el 28 % per a rendes superiors a 300.000 euros (dos punts més).

Deducció per a la compra de cotxes elèctrics

Una de les novetats a la campanya d’enguany és la nova deducció del 15 % per a la compra d’un vehicle elèctric endollable nou, fins a una base màxima de 20.000 euros, i una altra del mateix import, amb una base màxima de 4.000 euros, per a la instal·lació de sistemes de recàrrega de bateries, sempre que la inversió s’hagi fet a partir del 30 de juny.

Continua en vigor la deducció per actuacions per millorar l’eficiència energètica de l’habitatge habitual o de lloguer, per fins a un 40 % del que s’ha invertit sempre que redueixi almenys en un 7 % la demanda de calefacció i refrigeració. En cas que les obres afectin un edifici residencial complet, la reducció és del 60 %.

Així mateix, es manté el topall d’aportacions deduïbles a plans de pensions en 1.500 euros per a plans individuals i 8.500 euros per a plans d’ocupació, tot i que ara es permet que en aquest darrer cas el treballador aporti més que l’empresa, segons uns coeficients. El límit conjunt es manté a 10.000 euros.

Ampliació de la deducció de maternitat

Una altra novetat és l’ampliació de la deducció de maternitat, que ara també podran sol·licitar les mares en situació d’atur o que es donin d’alta a la Seguretat Social amb posterioritat al naixement, així com la seva extensió per a despeses de guarderia fins a 1.000 euros anuals, encara que el centre no sigui educatiu.