dia treballador 2024

L’1 de maig és el Dia del Treball 2024, una festivitat molt lligada al moviment obrer del segle XIX. En l’actualitat es commemora amb manifestacions multitudinàries als carrers de tot el país per reclamar millores laborals i salarials. A continuació et detallem què es reivindica el Dia del Treballador i quin és l’origen del Primer de Maig. Has de tenir en compte que hi ha previstes diverses manifestacions a Barcelona i altres punts de Catalunya.

Dia del Treball 2024: què se celebra?

El Primer de Maig commemora la repressió d’una vaga que va tenir lloc el 1886 a la plaça de Haymarket (Chicago) a favor de la jornada laboral de vuit hores. El 1889, França va fer la primera convocatòria a d’una jornada reivindicativa a escala mundial.

A Barcelona, el dia del treballador no es va celebrar fins al 1890 i no va ser declarat festiu a Espanya fins al 1931, amb la Segona República.

Reivindicacions del Primer de Maig

Davant les jornades laborals interminables, el moviment obrer va començar a organitzar-se per reclamar les vuit hores de feina. Aquesta reivindicació no va ser una realitat a Espanya fins al 1919, després de la vaga de La Canadenca. Entre el febrer i el març la plantilla de l’elèctrica va aturar-se i, de retruc, tot Barcelona, que va quedar-se sense transport, sense llum, sense pa i sense serveis mínims.

Arran de la protesta, es va assolir la jornada laboral de vuit hores.

Manifestacions a Barcelona l’1-M

Els sindicats han convocat diverses manifestacions a Barcelona amb motiu del Dia del Treball. Al matí, CCOO i UGT han convocat una protesta per reclamar una “salaris dignes, justos i igualitaris” i la CGT, per reivindicar salaris dignes i contra l’augment constant de preus.

A la tarda, també hi ha una altra marxa en defensa dels drets dels treballadors i contra la reforma laboral.