Per anar del barri de Diagonal Mar i el Front Marítim al del Besòs i el Maresme fa falta només travessar un pas de vianants de l’avinguda Diagonal just abans d’arribar al Parc del Fòrum. Amb aquest simple gest, passem d’un barri on la renda familiar per capita està molt per sobre de la que hi ha de mitjana a Barcelona a un altre barri amb una renda considerada “molt baixa”.

Són els dos barris de la ciutat fronterers, que es toquen entre si, en què la diferència de renda familiar per càpita és més accentuada. En concret, Diagonal Mar i el Front Marítim té una renda considerada alta, de 150,1 punts, i se situa així com el vuitè barri més ric de la ciutat. I a dos passos, literalment, hi ha el Besòs i el Maresme, amb 60,4 punts de renda familiar per càpita, a la posició 58 de 73 barris de la ciutat.

Les dades s’extreuen de l’informe sobre la renda familiar disponible del 2017 i es poden palpar a peu de carrer. Per Francesc Abad, president de l’Associació de Veïns del Besòs, cal cercar l’origen d’aquestes diferències en la venda de la Vila Olímpica posterior als Jocs del 92: “Era a un preu tan alt que la gent del Besòs i el Maresme no hi van poder accedir i les diferències s’han mantingut fins ara per la manca d’inversions importants”, assegura.

Abad considera que el més urgent al Besòs seria potenciar la rehabilitació d’edificis, mentre que el barri veí de Diagonal Mar el negoci immobiliari va per una altra banda: la compra d’immobles de luxe. Ho testifica Anna Temkina, agent immobiliària especialitzada en la venda a clients russos, que s’interessen per la zona perquè “és propera a la platja i té bones infraestructures”. Les diferències queden paleses en mirar el preu de venda d’immobles de segona mà: a Diagonal Mar és de 6.836 €/m2 mentre que al Besòs és de 2.822 €/m2.

Diferències en l’atur i la població estrangera

La frontera entre els dos barris també la marca la taxa d’atur, que al Besòs és de dos punts per sobre que al barri veí. I també la població estrangera, que a Diagonal Mar és del 19,2 % respecte al total d’habitants mentre que a l’altra banda de l’avinguda és de 28,2 %. Mentre que al primer, les nacionalitats que predominen són la italiana i la russa, al segon hi ha, sobretot, pakistanesos i marroquins.