Cada estiu hi ha persones que moren ofegades a a la platja o la piscina, coincidint amb la temporada de bany. Sobre els ofegaments N’ha parlat Cristina Campoy, socorrista aquàtica, al programa ‘bàsics’, de betevé. La majoria de persones que moren a la platja són persones grans, mentre que a les piscines solen morir menors d’edat.
Campoy respon algunes preguntes comunes sobre els ofegaments dels més petits. També ha donat consells sobre com reduir les possibilitats que un menor s’ofegui a l’aigua i sobre com cal actuar si ens trobem davant d’un ofegament.
No s’ha de perdre de vista mai els petits
L’adult no ha de perdre de vista els infants en cap moment. Segons Cristina Campoy, un bebè es pot ofegar en 20 segons i un nen, en 30. Encara que sàpiguen nadar i moure’s per l’aigua, Cristina Campoy deixa clar que poden ofegar-se igualment.
Les piscines de poca fondària i la primera línia de platges no són més segures
Molts adults creuen que un nen té menys possibilitats d’ofegar-se en piscines de poca fondària. També en la primera línia de les platges, just on trenquen les onades. Davant d’aquestes situacions, sovint rebaixen el grau de vigilància dels petits. Campoy assegura que aquestes zones no són més segures i que, per tant, en aquests casos tampoc no cal perdre de vista els nens. De fet, assegura que en algunes platges, com les del Maresme, el punt on trenquen les onades pot arribar a ser el més perillós per als petits.
Els flotadors per a petits eviten ofegaments?
Cristina Campoy respon que no: ni els flotadors ni els braçals serveixen per evitar ofegaments. Sí que són útils per ensenyar els petits a nedar, però les armilles de seguretat homologades són l’eina més indicada per evitar accidents fatals. Segons la socorrista, aquestes armilles aconsegueixen que el nen pugui flotar amb el cap fora de l’aigua.
Els grans flotadors, un perill per als nens
La socorrista aquàtica ha volgut destacar la perillositat dels grans flotadors que últimament estan de moda. És el cas dels objectes amb forma de flamencs o dofins, que els usuaris fan servir per asseure-s’hi a sobre o estirar-se. Cristina Campoy recomana evitar-ne l’ús. Tant nens com adults poden quedar sota el flotador, amb el cap a l’aigua, i poden tenir dificultats per recuperar la posició.
Com saber si un nen s’està ofegant?
Una de les qüestions més importants és saber els indicis que ens poden indicar que una persona s’està ofegant. El senyal més comú és que els braços dels petits s’aixequen per sobre de l’aigua, però no més enllà dels colzes. La persona que s’ofega tampoc no es treu els cabells de davant de la cara, com faria qualsevol altra persona.
Cristina Campoy assegura que un nen pot ofegar-se encara que no cridi per demanar ajuda. De fet, explica que la persona no sol cridar. Per això, a vegades pot passar desapercebuda entre la multitud.
Els talls de digestió, un mite
Els talls de digestió no existeixen tal com es coneixen, segons Cristina Campoy. El que hi ha, explica, són canvis bruscos de la temperatura corporal. Després de menjar, el cos augmenta de temperatura. L’aigua està freda. Per això, la socorrista aquàtica recomana no entrar-hi de cop. Aconsella posar-se al voral de l’aigua, mullar diverses parts del cos i entrar-hi de forma progressiva perquè el cos s’acostumi a la nova temperatura.