Crítica oberta i contundent de la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Calunya (FaPaC) al Consorci d’Educació i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat per la preinscripció de P3 del proper curs. Consideren que el procés ha estat caòtic i poc transparent per a les famílies a les quals diuen “no s’han respectat els seus drets en les reclamacions”. Aquesta plataforma denuncia la falta de places públiques a Barcelona, especialment a Gràcia, l’Eixample i les Corts i proposa convertir en públiques escoles concertades per guanyar places públiques.

Falta de previsió i transparència en la preinscripció escolar

Aquest any, la preinscripció escolar ha estat marcada per les protestes de les famílies que han denunciat no tenir plaça pública de P3, especialment a Gràcia i l’Eixample.  La FaPaC és molt crítica i acusa el Consorci d’Educació i el Departament d’Ensenyament de falta de previsió en aquests districtes on, un cop feta la preinscripció, no ha quedat ni una plaça pública lliure.

A tota la ciutat només han quedat 211 vacants de les 6.500 places públiques ofertes. Això contrasta amb les concertades, on han quedat sense cobrir 1.076 places de 7.536 ofertades, l’equivalent a 43 classes de 25 nens. Un cop més, la FaPaC ha proposat com a solució convertir en públiques algunes escoles concertades en aquests districtes on la falta de solars públics disponibles fa complicat construir-hi escoles noves.

La FaPaC ha denunciat que encara hi ha moltes reclamacions de places assignades d’ofici que no s’han respost i que, per tant, hi ha famílies que no saben on matricularan els nens al setembre. La vicepresidenta de l’entitat, Xènia Amorós, ha assegurat que s’han vist desbordats per atendre les famílies que s’han vist endinsades en un “procés caòtic en què no s’han respectat els seus drets”. Ha afegit que en la preinscripció hi ha hagut “una manca de transparència intencionada per evitar que les famílies tinguessin informació adequada per fer les reclamacions”.

Acusacions de protegir l’escola concertada

La Federació d’Associacions de Mares i Pares de Catalunya (FaPaC) ha acusat el Departament d’Educació de sobredimensionar l’escola concertada enfront de la pública, quan és aquesta la que va a l’alça tenint en compte les peticions de les famílies. A la ciutat de Barcelona, per primer cop, la demanda d’escola pública s’ha situat en el 50,5 % passant per davant dels qui han demanat en primera opció l’escola concertada (49,5 % ).  Des de la plataforma que coordina les AMPA han lamentat que el Departament d’Ensenyament “potenciï l’escola concertada en detriment de l’escola pública” i que la planificació de grups públics es faci “molt per sota de les necessitats d’escolarització”.

El Consorci vol donar resposta a totes les famílies

El Consorci d’Educació admet que encara hi ha matriculacions de P3 que no s’han tancat, perquè les famílies han reclamat la plaça assignada d’ofici. Fonts del Consorci han explicat a betevé que estan treballant perquè tothom tingui plaça assignada abans de finals de juliol i poder tancar les matriculacions abans de les vacances.