L’Hospital Vall d’Hebron ha posat en marxa un nou protocol per atendre les cesàries i millorar el vincle entre el nadó i els seus pares en el moment de néixer. El programa Cesàries provincle canvia hàbits que fins ara es feien servir al quiròfan. L’objectiu és que la intervenció s’acosti al màxim al que es viu durant un part vaginal i sense complicacions. Entre altres qüestions, s’afavoreix el mètode cangur o pell amb pell, és a dir, que la mare pugui agafar en braços el nadó un cop neix i que pugui iniciar, si vol, l’alletament matern. Fins i tot es dona l’opció que la mare acabi de treure el nadó del ventre o que l’acompanyant pugui tallar el cordó umbilical.

El programa també permet escollir la música ambiental durant el part. Això, segons l’hospital, suposa “un canvi de paradigma” en la forma en què es realitzen les cesàries, atorgant més protagonisme a la mare. El programa també suposa canviar protocols mèdics durant la intervenció. Per exemple, el sensor que avalua la freqüència cardíaca de la mare durant la intervenció no es col·loca al seu pit, sinó a l’espatlla, i el pulsòmetre no es col·loca a la mà sinó al peu. Això afavoreix poder agafar el nadó amb més comoditat.

Més de 3.000 naixements cada any

L’Hospital Vall d’Hebron atén cada any més de 3.000 naixements i d’aquests, 750 acaben en cesària. Algunes ja estan programades per motius mèdics. De fet, el programa no es podrà aplicar en determinats casos, com per exemple si es tracta de nadons prematurs o amb patologies que requereixin ingressar a l’UCI només néixer. A Catalunya, segons les darreres dades del Departament de Salut, el percentatge de cesàries se situa al voltant del 27 %. Un dels motius d’aquestes dades és que les dones són mares cada vegada més grans i això pot implicar més dificultats durant el part.