El formaldehid va obligar a tancar un edifici públic de la Trinitat Vella. El Centre de Vida Comunitària està clausurat des del gener per la presència d’aquesta substància tòxica. Es tracta d’un gas natural present en materials com la fusta i fins i tot al cos humà, i si s’acumula a l’ambient pot ser perjudicial per a la salut. Ara, l’Ajuntament de Barcelona busca mesures noves per reduir-lo.

N’ha parlat al ‘bàsics’ Sonia Hernández-Montaño, directora del postgrau en Arquitectura i Salut de l’Escola Sert del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, que explica que alguns factors que poden fer emmalaltir un edifici són “espais tecnificats, materials sintètics i ventilació insuficient”. Tot i això, diu que també n’hi ha d’altres que hi poden influir i que no tenen l’origen en el mateix edifici. Per exemple “el formaldehid també es pot generar a través de les pautes de vida de l’edifici: els perfums, els detergents… Pot haver-hi concentracions que no tinguin origen en l’edifici”.

La docent alerta que moltes vegades un edifici té una patologia i no s’explica, i per això quan n’hi ha un que surt a la llum genera molta alarma, però assegura que és “una patologia molt silenciada”.

Els edificis malalts es poden curar

Hernández-Montaño assegura que els edificis malalts es poden curar, “però l’ideal és integrar aquests criteris en l’àmbit del disseny per evitar aquestes patologies”. Per això es pot avaluar la incidència dels materials i sistemes constructius en la qualitat de l’ambient interior i, per tant, en el confort i la salut dels usuaris.

La lipoatròfia, també relacionada amb edificis malalts

La lipoatròfia és una lesió del teixit adipós provocada per l’electricitat estàtica de l’entorn i que produeix la desaparició parcial del greix del cos, sobretot en braços i cames. Aquesta malaltia va envair fa uns anys el sector laboral amb l’aparició de diferents casos. Un exemple és el de l’any 2012 amb el tancament provisional de la Biblioteca Agustí Centelles i la seu de Gas Natural.