carn halal

(ACN) El Tribunal Europeu de Drets Humans avala la prohibició del sacrifici d’animals amb el ritual halal i kosher. El tribunal amb seu a Estrasburg s’ha pronunciat aquest dimarts sobre aquesta pràctica arran de la denúncia d’organitzacions musulmanes i jueves de Bèlgica, on s’exigeix l’atordiment previ dels animals des del 2017. El TEDH veu justificada la restricció de la llibertat religiosa que suposa la prohibició si la mesura és “proporcionada” i busca la protecció del benestar animal. Per això, descarta que comporti una vulneració del dret a la llibertat de culte ni una discriminació cap als musulmans i els jueus.

Bèlgica va prohibir que els animals es dessagnessin fins a morir

Per obtenir la carn halal o kosher, tant musulmans com jueus maten amb un tall al coll a vaques, cabres, ovelles o ocells, que es dessagnen durant hores fins que moren. Flandes va prohibir el 2017 aquest sacrifici d’animals sense un estaborniment previ que redueixi el patiment. Un any més tard, també ho va fer Valònia. La norma permet fer un estaborniment elèctric no letal que, segons les autoritats flamenques, respecta “l’esperit del sacrifici religiós”. Diverses associacions jueves i musulmanes van impugnar la prohibició de les autoritats flamenques davant del Tribunal Constitucional de Bèlgica que va traslladar una qüestió prejudicial a Luxemburg.

La comunitat islàmica catalana defensa el dret a la llibertat religiosa

Després de conèixer la decisió d’Estrasburg, el president de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya, Mohamed El Ghaidouni, espera que l’Estat i la Generalitat tinguin en compte el dret a la llibertat religiosa dels musulmans i els jueus davant una regulació eventual del sacrifici d’animals amb el ritual halal i kosher. Reconeix que és un debat obert arreu d’Europa i ha apostat per trobar un equilibri. En aquest sentit, ha defensat l’atordiment reversible, que consisteix a adormir els animals abans d’iniciar el sacrifici, com a possible solució.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a