Fins d'aquí a tres mesos no podran tornar-hi a entrar: ni els treballadors, ni els usuaris. Aquest dilluns està previst que comencin les intervencions per millorar els dèficits estructurals de l'edifici que provoca lipoatròfia semicircular. Dels 15 treballadors de la biblioteca Agustí Centelles, a l'Eixample Esquerra, 12 tenen diagnosticada la malaltia. Aquest matí, els veïns s'han mostrat sorpresos. JOSEP ROMANS, estudiant de disseny "Em sembla molt fort que tornin a gastar diners públics en alguna cosa... i no haver-ho fet bé des del principi." Aquesta tarda, s'hi han apropat molts usuaris que desconeixien el tancament. Alguns, preocupats per si la lipoatrofia semicircular podria afectar altres espais de l'edifici, com l'escola bressol. De fet, han tancat cinc plantes del centre cultural Teresa Pàmies, les que corresponen a la Biblioteca. La resta, que inclouen el centre cívic, romanen obertes. Els usuaris, criticaven la manca d'informació. NÚRIA GRÒCERAS usuària El consistori encara ha d'acabar de fixar el pressupost de la reforma i quina empresa farà les millores. Entre d'altres, es vol modificar el sistema de climatització i substituir el paviment.

Durant el període en què la biblioteca estigui tancada, els usuaris podran retornar els documents que tinguin en préstec a qualsevol de les 37 biblioteques de la ciutat. El tancament, això sí, ha obligat a suspendre les activitats infantils de Nadal. Als 15 treballadors del centre se’ls ha assignat una plaça per a aquests tres mesos a les altres biblioteques de la xarxa municipal.

L’edifici malalt

Els primers casos de lipoatròfia semicircular a la Biblioteca Agustí Centelles es van detectar l’octubre de 2011, cinc mesos després de l’obertura. Al març d’aquest any, el centre va tancar durant dos dies i s’hi van fer alguns canvis, però llavors els treballadors ja van advertir que les mesures que s’havien pres eren insuficients. En els últims mesos, s’han diagnosticat nous casos de lipoatròfia a quatre treballadors del centre.

Durant les setmanes que duri la rehabilitació de la Biblioteca Agustí Centelles, s’hi faran les intervencions necessàries per millorar la salut laboral de l’equipament. Es tracta de modificar el sistema de climatització per millorar els nivells de CO2 i temperatura. També se substituirà el paviment, sobre el qual prèviament no s’havia intervingut, per evitar les càrregues electrostàtiques. Segons ha informat el consistori, el pressupost per a les obres de millora no està tancat i, de moment, es desconeix l’empresa que durà a terme les intervencions.

Una de les conseqüències del fenomen dels “edificis malalts”, que acostuma a aparèixer en instal·lacions de nova construcció, té a veure amb l’excés d’electricitat estàtica i camps electromagnètics. En tot cas, les causes concretes d’aquest fenomen ara com ara es desconeixen.

La malaltia

Els primers exemples de lipoatròfia a Catalunya es van detectar l’any 2007 en unes oficines de Barcelona. A partir d’aquest moment, la Generalitat va elaborar aquest protocol d’actuació i prevenció.

La lipoatròfia semicircular és una lesió del teixit adipós provocada per l’entorn de treball. Produeix la desaparició parcial del greix del cos, sobretot en braços i cames. No afecta ni la pell ni el múscul i, segons els experts, és reversible i no és perjudicial per a la salut. És a dir, que es cura i desapareixen els símptomes un cop ha acabat l’exposició a l’ambient “malalt” que l’ha provocada.