De dia se’ls veu de passeig o bé recollint ferralla a carrers i places del Putxet i el Farró i, quan cau la nit, es refugien en locals del barri que ja fa temps que estan buits. La precarietat empeny famílies amb infants a malviure en baixos comercials: sense aigua i amb matalassos a ras de terra. En els darrers mesos, aquesta realitat ha proliferat al Putxet i el Farró i, actualment, hi ha almenys cinc locals ocupats.

Una parella d’origen migrant amb tres fills ─que prefereix mantenir l’anonimat─ ha obert les portes del que ara és casa seva al programa ‘bàsics‘ de betevé. Tots cinc habiten, des de fa un mes, una antiga botiga d’estocs propera a la ronda del General Mitre. De fet, a la vidriera de l’entrada encara hi ha enganxines amb descomptes. Fan vida en família en un sofà i dormen tots junts en una habitació.

La mare: “No tinc on anar amb els meus tres fills”

D’aigua corrent no en tenim, només llum. Vivim aquí perquè no tinc on anar amb els meus tres fills”, relata la mare. La família percep la renda garantida de ciutadania (RGC) però, tot i això, sovint es dediquen a recollir i vendre ferralla per subsistir. Ja fa quatre anys que van arribar a Barcelona procedents de Romania i mai no han pogut accedir a un habitatge digne.

Al fons, un dels almenys cinc locals ocupats del Putxet i el Farró

L’Ajuntament assegura que tots els infants estan escolaritzats

El d’aquesta parella no és un cas aïllat al Putxet i el Farró, perquè parents i coneguts ocupen també altres locals del barri. L’Ajuntament relata que des dels Serveis Socials municipals s’ha treballat per vincular-los al sistema públic de salut i assegura que tots els infants estan escolaritzats. Per exemple, els fills dels qui han parlat amb betevé estudien al col·legi Sil, situat a la zona alta de Barcelona, a l’avinguda del Tibidabo.

Les famílies s’han organitzat amb el Sindicat d’Habitatge de Cassoles i fan pinya perquè no els expulsin dels locals. “Es veuen empesos a ocupar perquè no tenen cap alternativa. Ningú no els voldria llogar cap pis i tampoc no disposen dels ingressos per fer-hi front, tal com està el preu del lloguer a la ciutat“, explica l’Andreu, membre del col·lectiu. Ell apunta, a més, que topen amb la llei d’estrangeria i queden exclosos del mercat de treball.

Denuncien atacs racistes: “Em deixen pixum i femta al portal”

Segons la família de tres fills i el sindicat, la convivència al veïnat és tensa i, fins i tot, denuncien que han patit atacs racistes. Als voltants del local s’hi veuen clarament missatges de rebuig que versen “ocupes, brossa social” o “merda romanesa”. Critiquen que també els embruten la porta amb àcid per a bateria de cotxes i altres substàncies: “Algú em deixa pixum i femta al portal”, revela la mare.

Pintada a les portes d’un dels locals ocupats

L’Associació de Veïns del Farró admet que el nombre de baixos ocupats ha crescut des que va esclatar la covid perquè, amb la crisi de la pandèmia, molts negocis han tancat i els espais han quedat en desús. Segons Quima Parra, membre de l’entitat, la realitat d’aquestes famílies desperta opinions diferents al barri. “Hi ha gent que ho entén però d’altres… quan les dues cultures no aconsegueixen encaixar, la convivència no és bona”, diu.

Tenim por que els locals s’estiguin ocupant massivament i en condicions nefastes per als qui hi viuen
Quima Parra, AV Farró

I afegeix: “Tenim por que els locals s’estiguin ocupant massivament, en condicions nefastes per als qui hi viuen. No tenen aigua, adquireixen la llum de manera no legal i això pot provocar accidents…”. Segons Parra, des de l’associació s’ha contactat amb el Districte Municipal de Sarrià – Sant Gervasi i, lamenta, que no els han donat cap sortida; ni als veïns, ni a les famílies. “Nosaltres tenim molt clar que no som ningú per fer-los fora. Ara bé, volem una solució”, afirma.

Comparteix a: