L’Associació d’Amics i Comerciants de la Plaça Reial emprendrà accions legals contra l’Ajuntament de Barcelona per l’increment de la taxa de terrasses. Denuncien que les noves quotes suposaran un increment del 1.136 % per als 20 restauradors d’aquesta plaça de Ciutat Vella. De fet, critiquen que es tracta de l’augment més elevat de tota la ciutat perquè, a part de l’increment de la taxa, també han d’assumir un recàrrec per canvi de zona —de la zona C a la zona A.

La presidenta d’associació, Marisol Jiménez, assenyala que amb l’increment de la quota, “un restaurant que fins ara pagava 4.000 euros de llicència anual passarà a pagar-ne 45.000“. Davant d’aquesta situació, i de la negativa de l’Ajuntament a negociar, els empresaris demanen “l’anul·lació de l’ordenança fiscal 2020” i que “no faci efectiu el canvi de zona”.

Un increment “desmesurat” en un moment “d’extrema gravetat de la plaça”

L’Associació d’Amics i Comerciants de la Plaça Reial titlla de “desmesurat” l’augment de “més del 1.000 % de la taxa” i lamenten que s’ha produït en un “moment d’extrema gravetat”, sobretot per la “manca de seguretat i convivència” i per la “baixada progressiva de visitants”. De fet, alerten que la davallada de públic podria accentuar-se els propers mesos per les obres de remodelació de la Rambla, programades per al 2021. 

Els restauradors recorden a l’Ajuntament que “donen feina unes 500 persones” i que l’augment de la taxa de terrasses comportarà “una reducció en la contractació i el possible tancament d’establiments emblemàtics amb una mitjana de 40 anys”, sentencia Jiménez.