El Gremi d’Hotels de Barcelona està preocupat per la baixada del turisme de reunions. Jordi Mestre, president del gremi, assegura que les xifres han baixat en aquest segment. El turisme de reunions fa referència a les trobades de feina que organitzen les empreses en els hotels i no pas en una fira com el MWC. Aquest turisme suposa uns ingressos de més de 1.900 milions d’euros l’any. Diu Mestre que el descens va iniciar-se el 2015. Segons el gremi, la causa del retrocés és l’impost turístic -que resta competitivitat respecte d’altres ciutats- i la limitació del Pla especial urbanístic d’allotjaments turístics (PEUAT) que no permet fer hotels en els barris més cèntrics de la ciutat i en limita l’obertura en altres barris, entre els motius principals. En algun moment puntual, han explicat, la situació de conflictivitat política també ha fet disminuir les reserves d’aquest tipus de clients.

Barcelona va acollir el 2018 1.728 reunions, un 19 % menys respecte a les que es van fer el 2017 (2.134 reunions), un 12,5 % menys que el 2016 (1.974 reunions) i un 23 % menys respecte al 2015 (2.268 reunions).

Els hotelers no estan d’acord amb l’increment de la taxa turística i han reiterat que és “desmesurada” perquè en alguns casos “significarà apujar-la més d’un 650 %”.

Reconvertir places de pensions i pisos turístics en places hoteleres

Mestre també ha parlat sobre el PEUAT i ha assegurat que “no es pot condemnar una ciutat com Barcelona a no tenir més hotels en els pròxims 10 o 15 anys”. El gremi ha puntualitzat que no demana la creació de més places hoteleres, sinó que proposa reconvertir les places de les pensions i els pisos turístics ubicats en comunitats de veïns per concentrar-los en hotels i edificis sencers.

Sobre les xifres del 2019, el gremi ha valorat de forma positiva l’any i la tendència de recuperació, que arriba a un 82 % d’ocupació, un 1,7 % per sobre de la del 2018. El preu mitjà de les habitacions va pujar fins als 140 euros, un 5,7 % més que l’any anterior.

El gremi vol fomentar el turisme esportiu amb esdeveniments com la Marató de Barcelona, els jocs d’hivern, mundials de natació i atletisme, a banda del FC Barcelona.