Un petit Londres s’obre pas en una illa de cases de la Dreta de l’Eixample. És el passatge de Permanyer, que uneix els carrers de Pau Claris i Roger de Llúria, entre Diputació i Consell de Cent. Aquesta via es va obrir l’any 1864 i conserva un conjunt de casetes unifamiliars que va servir per allotjar la burgesia de més renom del segle XIX i XX. Ara la majoria dels habitatges s’han convertit en oficines, però també hi ha una clínica dental i una acadèmia d’idiomes.

passatge permanyer dreta eixample

Quan es pot visitar? Un porter en gestiona l’accés

A l’entrada del carrer de Roger de Llúria, un cartell adverteix que la propietat del passatge és privada i que el pas hi està prohibit. Però quan la reixa d’accés està oberta, es pot travessar. La gestió de Permanyer corre a càrrec d’un porter, que el manté obert de les 8 a les 20 h entre setmana.

“És un passatge molt bonic per passejar. Viure o treballar aquí és un luxe“, explica la Lourdes Gràcia, empleada de la cínica dental del passatge.

Apel·les Mestre hi va viure sense sortir de casa durant 14 anys

Un dels personatges il·lustres que va viure al passatge de Permanyer va ser el poeta i artista polifacètic Apel·les Mestres. A causa de l’agorafòbia que patia, va viure reclòs a la casa que ocupa el número 9 durant 14 anys. El lloc més bonic de la casa era el seu terrat, on va bastir un autèntic edèn i rebia visites del poeta Joan Maragall, el dramaturg Ignasi Iglésias i músics com Enric Granados o Pau Casals.

passatge permanyer dreta eixample