El bar restaurant Saffron, al carrer d’Enric Granados amb València, ha rebut una ordre de cessament de l’activitat per incomplir l’ordenança de terrasses. El seu propietari va col·locar una taula tocant a la façana, un emplaçament que no està permès segons criteris d’accessibilitat, i va retirar-la l’endemà de rebre un expedient de l’Ajuntament de Barcelona. Ara ha rebut una altra notificació en què li demanen que aturi l’activitat del local. “És sorprenent que la sanció per una taula que he retirat sigui tancar tot el local”, lamenta Josep Diéguez.

La primera inspecció rutinària la va rebre el 19 de maig. Els tècnics van requerir a Diéguez que retirés el barril de fusta que havia col·locat a la marquesina del bar i que sobresortia de la façana: “Em van dir que no estava permès perquè podia dificultar el pas a les persones cegues i vam pensar que hi podíem posar una taula estreta“, explica el propietari. Van comprar una taula nova, que van situar al mateix emplaçament durant un mes.

Retira les taules a façana “per no buscar problemes”

La taula nova tampoc entrava dins els criteris de l’ordenança, que no permet col·locar-ne de cap tipus a tocar de la façana. L’Ajuntament li ho va fer saber amb una notificació el 28 de juliol amb fotografies en què li demanaven el “desmuntatge i retirada dels elements no autoritzats”. En Josep explica que l’endemà la va treure i se la va endur a casa: “Vaig trucar al Gremi de Restauració i em van dir que, per no buscar-me problemes, l’havia de retirar“.

Segons l’Ajuntament de Barcelona, les inspeccions en negocis de restauració del carrer d’Enric Granados formen part d’una campanya per revisar que els locals s’ajustin a la llicència per “garantir el pas de les voreres i el descans veïnal”.

Ordre de cessament de l’activitat

Després de més d’un mes ja sense cap element tocant a la façana, dijous passat Diéguez va rebre una altra notificació: “Hi diu que, com que en el termini d’un mes no he corregit el defecte, s’ordena el cessament de l’activitat“. Ell defensa que des de finals de juny ja no hi ha cap taula a la façana. Ara té un mes per presentar un recurs, que el seu advocat ja està preparant.

Ordre de cessament de l’activitat de restauració

“És sorprenent que, per una cosa tan petita, em demanin que tanqui el negoci i posi a l’atur els meus treballadors”, considera Diéguez, que es mostra confiat que el recurs que interposarà permetrà demostrar que ha fet cas dels advertiments del consistori. Segons Diéguez, la pressió de les inspeccions al carrer d’Enric Granados és constant. De fet, es dona el cas que, des que va retirar la taula i fins a l’ordre de cessament, ha rebut dues inspeccions rutinàries més en què els tècnics van fer constar que el local complia perfectament amb l’ordenança.

El restaurador no va notificar que havia retirat la taula

Preguntat per aquest cas, el consistori explica a betevé que el restaurador no va presentar al·legacions en el moment que va rebre la notificació que calia adequar-se a l’ordenança per seguir operant el negoci. Fonts de l’Ajuntament asseguren que aquest és el procediment habitual: “Nosaltres comprovem que està bé i tanquem l’expedient, però durant aquest període el titular de l’establiment no va comunicar res”.

En inspeccions en altres locals al mateix carrer, i amb incompliments similars, altres locals van fer ús del període d’al·legacions per fer notar que ja havien corregit les deficiències, i per tant “la comprovació i l’arxivament del cas han estat més ràpids”, explica el consistori.