Els grups municipals de Junts, Ciutadans i el PP han denunciat que l’Ajuntament de Barcelona tanqui l’accés a la plaça de Sant Jaume aquest dijous, 23 de setembre, al vespre, coincidint amb el pregó de les Festes de la Mercè 2021. Com en tots els escenaris de la festa, només s’hi podrà accedir amb reserva prèvia per veure el Toc d’Inici posterior al pregó. Els grups, però, creuen que és una estratègia del govern municipal “per evitar una nova xiulada” a l’alcaldessa, Ada Colau, tal com ja va passar a les festes de Gràcia i de Sants.

Tot i que l’executiu ha justificat el tancament de Sant Jaume (de les 17 a les 22 h) per motius relacionats amb la pandèmia, la líder de Junts a Barcelona, Elsa Artadi, ha criticat que “fa uns dies ens manifestàvem milers de persones per la Diada i ara ens diuen que a la plaça hi haurà controls”. Per això, ha insinuat que “veient l’experiència de Gràcia i Sants, tots entenem per què s’està fent” i ha lamentat que “a ningú li agrada que el xiulin, però no per això s’ha de bunqueritzar i tancar Sant Jaume“.

tancament Sant Jaume
Cartells a edificis propers a Sant Jaume expliquen el tancament perimetral de la plaça la tarda del 23 de setembre

La líder municipal de Cs, Luz Guilarte, ha dit que “Colau té por de la ciutadania i de les crítiques” i que la justificació de tancar la plaça de Sant Jaume per indicacions del Procicat “són excuses de mal pagador”. “Sap que la seva gestió és nefasta i vol impedir que la ciutadania prengui la veu”, ha afirmat Guilarte.

Des del PP, Josep Bou, també ha criticat que Colau “usi la Guàrdia Urbana com a policia política i tanqui la plaça per evitar una protesta en contra”. Els populars denuncien que l’alcaldessa fa servir “tècniques per silenciar la ciutadania” i, davant d’això, Bou ha reivindicat “la llibertat d’expressió dels barcelonins a xiular”.

Martí acusa els grups d’irresponsables

El tinent d’alcalde de Cultura, Jordi Martí, ha replicat les crítiques dels grups i els ha acusat d’irresponsables. Martí ha explicat que el tancament perimetral de Sant Jaume -com tots els escenaris de la Mercè- es fa per controlar l’aforament, en aquest cas, del Toc d’Inici, que podran veure unes 600 persones assegudes en cadires. “És per indicacions del Procicat!”, ha afirmat el tinent d’alcalde, que s’ha mostrat especialment sorprès amb les declaracions d’Artadi per ser d’un partit que governa a la Generalitat. “Només pretenen incendiar la celebració”, ha sentenciat.