La Comissió d’Urbanisme ha aprovat de forma inicial la modificació de l’ordenança de terrasses per regularitzar les ampliacions que s’han fet amb la pandèmia. Els canvis se centren, principalment, a fixar uns criteris per mantenir les taules i cadires que s’han posat a la calçada en més de 1.500 establiments. L’aprovació inicial obre un període d’exposició pública en què la ciutadania hi podrà presentar al·legacions, amb la intenció de donar-hi llum verda definitiva al ple de desembre.

La norma s’ha aprovat amb els vots a favor del govern municipal (BComú i PSC), Ciutadans, el PP i Barcelona pel Canvi, mentre que ERC i Junts s’han abstingut. Els grups han celebrat que amb la modificació de l’ordenança s’assenten les bases per eliminar els blocs de formigó de color groc que han protegit les terrasses aquests últims mesos. De fet, el text fixa que el juny del 2022 bars i restaurants hauran de disposar d’un dels models homologats per l’Ajuntament si volen conservar la terrassa a la calçada.

En els locals que ja tenien terrassa a la vorera i que l’han ampliat a la calçada, la nova ordenança demana que les taules i cadires quedin en un bloc i no separades. Tots els restauradors que hagin ampliat la terrassa a la calçada o l’hagin estrenat per la pandèmia hauran de sol·licitar el permís a l’Ajuntament entre el gener i el febrer del 2022.

“Vetllarem per un espai públic ordenat”

La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha dit que l’objectiu dels canvis a l’ordenança és “consolidar les terrasses en calçada de forma ordenada” i ha assegurat que l’Ajuntament vetllarà perquè les ampliacions de taules i cadires respectin els llocs de pas i l’accessibilitat. “Vetllarem per un espai públic ordenat”, ha afegit. Sanz s’ha compromès a convocar la comissió tècnica de terrasses per debatre el text, que es vol que entri en vigor l’1 de gener del 2022.

L’oposició veu marge de millora

El portaveu d’ERC, Jordi Coronas, ha insistit que l’espai guanyat a la calçada per terrasses s’ha de compensar a la vorera: “La privatització de l’espai públic té uns límits i amb aquesta proposta els estem traspassant”. Des de Junts, Jordi Martí ha demanat al govern evitar incompliments i irregularitats. Luz Guilarte (Cs) ha dit que l’ordenança és “més que millorable” i que hi falten criteris tècnics. El PP i Barcelona pel Canvi han celebrat que es mantinguin les terrasses i, com la resta, hi presentaran al·legacions.