Segons Gorgues, fins ara hi ha hagut una “política laxa” respecte a les ocupacions i “alguns col·lectius ho estan aprofitant”. Diu que es tracta d’ocupacions “que no es justifiquen per la necessitat”, sinó d’individus que entren als pisos per després demanar un preu per marxar. “Alguns són màfies que ho tenen com a negoci.”

L’economista ha afirmat que “en general, el propietari està molt desprotegit davant les ocupacions” i “li costa molt portar-ho a judici”. La raó d’això és que la figura de l’ocupació no existeix a la normativa i això “obliga el propietari a recórrer a altres vies que no són les normals”.  Per exemple,  utilitzen el judici “per precari” -quan una persona deixa un pis a una altra sense contracte i l’inquilí després no vol marxar- “per poder tenir alguna cosa amb què anar al jutjat”.

Una eina d’informació però inútil

Respecte a l’índex de preus de lloguer que està preparant la Generalitat, Gorgues creu que “serà una bona eina d’informació” però que “els propietaris faran el que més els convingui”. Afirma que “hem d’assumir que no tothom pot viure al centre de Barcelona” i que això és un fet “imparable” que també passa a altres ciutats europees com Londres, París o Berlín. Considera que les polítiques d’habitatge no han tingut “aquesta perspectiva de futur: no hem creat bones comunicacions cap a l’àrea metropolitana, ni bons polígons d’habitatge a preu assequible” i que “ara n’estem pagant les conseqüències”.