Les persones que pateixen malalties cròniques complexes poden reduir el nombre d’ingressos hospitalaris amb un tractament més preventiu i proper. És l’aposta de l’Equip de Suport Integral a la Complexitat (ESIC), format per vuit professionals, que posa el focus en aquest perfil de pacients que requereixen d’una atenció més continuada. L’atenció primària i el servei de medicina interna de l’Hospital Vall d’Hebron han desenvolupat una prova pilot a Sant Andreu i Montcada i Reixac amb l’objectiu de fer créixer aquest mètode “innovador”.

El dispositiu mèdic està format per metges i infermeria de primària i medicina interna, així com una gestora de casos que porta el control de les persones susceptibles de beneficiar-se d’aquest servei. Al districte de Sant Andreu i al municipi de Montcada i Reixac hi ha més de 2.100 persones -la majoria grans- que tenen malalties cròniques complexes i poden requerir aquest tractament.

L’objectiu principal del projecte és evitar ingressos hospitalaris d’urgència i això es pot aconseguir amb un tractament “precoç i proper” al pacient. “Si jo estic visitant la meva consulta d’atenció primària o en un domicili un pacient amb insuficiència cardíaca que se li comencen a inflar les cames i puc oferir-li un tractament aquí, doncs no m’esperaré fins que hagi d’anar a urgències”, explica la Rosa Romero, directora de l’ESIC. Precisament és la previsió en la detecció la que diferencia aquesta iniciativa. D’aquesta manera, l’equip mira d’anar a buscar el pacient i que no sigui l’afectat el que s’hagi de presentar d’urgències a l’hospital.

La planta baixa del CAP Casernes de Sant Andreu ha habilitat un espai on treballa aquest equip, que també fa ús d’instal·lacions del CUAP del mateix edifici. El de Casernes és un dels cinc centres que, a dia d’avui, col·laboren amb l’ESIC, juntament amb el de Sant Andreu, el de Bon Pastor, el de Trinitat Vella i l’ABS Montcada i Reixac. Els metges de medicina interna són de l’Hospital Vall d’Hebron.

La primera fase de la prova pilot és en marxa des del primer de març. La segona fase pretén involucrar també el districte de Nou Barris i s’iniciarà a principis d’estiu. Això augmentarà la xifra de pacients potencials a unes 5.800 persones.