A Barcelona s’hi poden veure més de 200 espècies diferents d’ocells. És un lloc privilegiat. “És un lloc de pas. Tenim força diversitat. I Sarrià, que es troba en un ecosistema de part alta de la ciutat, a tocar de Collserola, és un indret amb boscos, jardins, alguns interiors idoni per veure unes 100 espècies d’ocells diferents”, explica Enric Capdevila, biòleg aficionat a l’ornitologia des de fa 25 anys.

Capdevila també és membre de l’eco-comissió de l’Associació Cultural Casa Orlandai, que dissabte 25 de març ha proposat als veïns una passejada per Sarrià per fer un mapatge dels ocells del barri. Només cal agafar prismàtics i llibreta. Qui vulgui participar-hi  pot unir-se a les 10 hores als Jardins de Vil·la Amèlia. “Primer identificarem les aus en fitxes, i després començarem l’observació” comenta Capdevila, qui creu que aquells que hi participin podran veure entre 20 o 30 espècies diferents d’ocells.

“Ara ens trobem en un temps de canvi. Encara hi trobem ocells hivernants i els que venen a l’estiu per quedar-s’hi i criar ” afirma Capdevila. A més, assegura,  que tan a prop de Collserola, es troba un gran flux d’ocells especial. “Des de les aus residents de tota la vida, o les que s’escapen del zoo, com les cotorres, que cada cop són més presents”, comenta Capdevila.

La passejada per fer aquesta identificació seguirà pels de Vil·la Cecília fins als de Can Ponsic i el Torrent de les Monges. Durant l’itinerari, l’Enric Capdevila explicarà com afecta els ocells viure a la ciutat. “Hi ha estudis que demostren que el cervell dels ocells a la ciutat és major que el del camp”. És més, Capdevila assegura que les estratègies d’alimentació són molt diferents. A la ciutat tenen l’accés els aliments més fàcils i no tenen tants depredadors. “També s’observen canvis físics, per exemple les cotorres de l’Argentina aquí són més grans”, puntualitza Capdevila.

El fet de mapar ocells a Sarrià és la segona vegada que es realitza. Fa dos anys es va fer un a l’hivern. Ara, les dades que es recullin aniran a parar a una plataforma en què s’arxiven resultats validats que fa la ciutadania i que informen sobre la biodiversitat. “Podran ser emprats pels acadèmics per escriure articles de recerca. És a dir, que en aquest cas veus com la recerca o la ciència ciutadana arriba a donar fruits i tanca com el cercle”, explica la Cristina Junyent, biòloga i membre de l’eco-comissió de la Casa Orlandai, que s’ocupa de desenvolupar el Mapa Verd de Sarrià, unit al mapa de ciutat Barcelona Més Sostenible.

Escolta l’entrevista que hem fet al biòleg Enric Capdevila a ‘El matí de Barcelona