Segons l’intendent cap de la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Ciutat Vella, Antoni Sànchez, entre el 70 i el 72 % de les denúncies rebudes són de furts. L’any passat la majoria, el 58 %, es van produir a la via pública, on els furtadors aprofiten descuits o distraccions, sobretot dels turistes, per sostreure objectes com telèfons mòbils i carteres de les bosses, motxilles i també de les butxaques de darrere dels pantalons. Segons Sànchez, el Gòtic és el barri on se’n van produir més, per davant del Raval i la Barceloneta, i ho atribueix al fet que és la zona més comercial. De fet, el 29 % dels furts es van donar en establiments comercials i el 10 % al transport públic, on sovint els furtadors creen taps de gent per distreure els passatgers.

L’intendent cap de Ciutat Vella ha explicat que es tracta de furtadors especialitzats que o bé actuen en l’àmbit del transport, en establiments comercials o a la via pública i ofereixen poca resistència. “Al saber que un furt té una pena inferior que qualsevol altre tipus delictiu ells ja saben com comportar-se davant la presència d’un policia i que o bé acabarà detingut perquè ha fet un delicte de furt o fins i tot acabarà amb un judici immediat de delicte lleu”, explica Sànchez.

L’actuació dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Urbana es basa en dissuadir-los amb la presència de patrulles uniformades i també de paisà a les zones amb més aglomeracions. Sànchez, però, insisteix en la importància de la prevenció i de divulgar consells de seguretat entre els veïns i comerciants. El president de l’Associació de Veïns del Raval, Pep Garcia, remarca que aquesta presència encara és “escassíssima”.