Una festa popular al Raval amb un colofó final inesperat: l’ocupació d’un pis buit perquè hi pugui entrar una mare amb dos fills. Va passar ara fa dues setmanes al carrer de la Riera Baixa i ha servit de retruc per evitar que uns baixos desocupats es convertissin en un nou narcopís. “Feia dies que vèiem gent que es mirava la porta i vam pensar que podien ser narcotraficants, per això ens vam voler avançar”, explica el Santi, de la plataforma Acció Riera Baixa.
Ara aquest immoble és la nova casa de la Inés, que exigeix que el Banc Sabadell s’avingui a fer-li un lloguer social per regularitzar la seva situació. Assegura que, tot i que viu amb “por que algú vulgui entrar al seu nou pis”, l’ocupació ha estat l’única opció per no anar a viure al carrer.
Casos com el de la Inés no són nous perquè plataformes com Acció Raval promouen ocupacions des de l’auge de la crisi dels narcopisos, l’estiu del 2017. Al passatge de Bernardí Martorell també se les han hagut amb els narcotraficants i van aprofitar la macrooperació policial contra la droga a Ciutat Vella de finals d’octubre per foragitar-los.
“Tot i que en aquest narcopís no hi va entrar la policia, els narcotraficants es van espantar i van marxar momentàniament”, explica en Mohammed, que compartia replà d’escala amb els narcotraficants fins fa un mes i mig. “Llavors vam aprofitar per saltar per la finestra i entrar. I ara hi viu una família“, afegeix. El cert és que ell també viu d’ocupa al seu pis, com sis famílies més que hi ha en aquesta finca. En total, són nou pisos amb inquilins sense contracte.
L’Ajuntament calcula que a Barcelona hi ha 13.000 pisos buits, segons l’últim cens, que l’Ajuntament va presentar l’abril passat. Per omplir aquests buits, també el Sindicat de Barri del Poble Sec ha optat per passar a l’acció amb ocupacions. L’última que han fet ha estat al número 49 del carrer del Poeta Cabanyes, en un pis propietat d’un fons d’inversió on ara viu una mare amb la seva filla: “Si no volia acabar al carrer, no tenia cap altra opció”.