En una primera fase, entre el 2016 i 2017, es van revisar els habitatges de la Trinitat Nova, Baró de Viver, el Bon Pastor, el Besòs i el Maresme, la Vila de Gràcia i el Raval. Durant el 2017 es va continuar als barris de Porta, la Prosperitat,  Vallbona, Torre Baró, Ciutat Meridiana, el Carmel, el Poble-sec, el Camp de l’Arpa del Clot, la Dreta de l’Eixample, Sant Antoni i la Nova Esquerra de l’Eixample. En aquests barris hi ha 237.657 habitatges, dels quals l’1,52 % estava buit.

mapa pisos buits

Aquest 2018 s’ha iniciat una tercera fase a la resta de barris de Gràcia i els d’Horta Guinardó. La previsió és pentinar tots els 73 barris fins a principis del 2019. Els equips de l’Ajuntament, que han ocupat 80 dones en les tres fases, visiten els pisos entre tres i cinc vegades per comprovar que realment estan buits. En la visita, comproven l’accessibilitat de la finca i si hi ha activitat turística. En concret, s’han trobat pisos turístics en 428 adreces, i 664 finques amb necessitats de rehabilitació.

L’estimació de 13.000 habitatges buits queda lluny dels 31.000 que el govern d’Ada Colau va anunciar el 2015 en base a un estudi fet per l’executiu de Xavier Trias. Amb les primeres dades del cens, el 2017, el regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner, ja va admetre que els resultats que sortien eren inferiors als previstos. Montaner ha dit que en aquests últims anys el mercat immobiliari s’ha mogut i que els que estaven buits, ara ja no. Amb el cens, l’Ajuntament vol fomentar que un gruix d’aquests pisos buits es destinin a lloguer social.

La majoria dels pisos buits són de particulars

El treball de camp ha permès fer un estudi sobre la propietat d’aquests habitatges buits. Dels 3.906 pisos sense habitar, el 71 % són propietat de particulars i el 25 % estan a mans d’entitats financeres (253 són de bancs i 51 de la Sareb). En aquests últims casos, si fa més de dos que estan anys buits, l’Ajuntament ha iniciat un procediment sancionador. En el cas de particulars, s’ofereix la possibilitat d’acollir-se a la Borsa de Lloguer de Barcelona, que ofereix incentius per incloure’ls o bé subvencions per a la rehabilitació.