La temporada de paneroles s’avança dos mesos per la calor i els experts diuen que són més resistents als insecticides que s’utilitzen habitualment per eliminar-les. Això fa que s’incrementi la població d’aquests insectes i ja siguin visibles. De fet, les empreses d’eliminació de plagues han començat a treballar abans del que és habitual.

Andreu García, vicepresident i portaveu de l’Associació Catalana d’Empreses de Salut Ambiental, ha explicat en una entrevista al ‘bàsics’ que el cicle vital de les paneroles depèn de la temperatura: “Com més temperatura, més proliferació”, aquest és el motiu que estiguin apareixent abans de temps.

L’expert creu que un dels problemes que sigui més difícil eliminar-les és que els professionals del sector fan servir insecticides més respectuosos amb el medi ambient, que són menys tòxics: “Menys toxicitat per al medi ambient també significa menys toxicitat per a les paneroles”, assegura García. Això fa que els insectes tinguin més facilitat per escapar dels tractaments. A més, pel que fa als insecticides d’ús domèstic, “poden ser efectius per eliminar un individu, però no s’acaba amb el focus”. A aquests problemes nous també s’hi sumen algunes formes de resistència que ja estan desenvolupant: n’hi ha de genètiques a través de mutacions, de comportament —”aprenen a no menjar verí”— i metabòliques.

Segellar qualsevol esquerda i vigilar la xarxa de sanejament

La recomanació dels experts per evitar les paneroles a casa és “bloquejar les vies d’accés”, segellar qualsevol esquerda o escletxa per on puguin entrar, ja que són aquests espais els que aprofiten per colar-se dins de les cases. També vigilar la xarxa de sanejament i que no estigui gaire temps sense utilitzar per evitar-ne també l’entrada. Quan les paneroles ja són dins de casa, la recomanació és avisar un professional.

Què fan servir els professionals?

Què fan servir els professionals per erradicar-les? Un dels mètodes més eficients és el gel insecticida, que és semblant a una pistola de silicona i s’aplica a prop d’un focus de paneroles. L’efecte és que els insectes surten, se’l mengen i poc després moren. Aquest mètode produeix un efecte cascada ja que el gel no deixa d’estar actiu i es poden infectar entre elles. També s’utilitza per saber si hi ha activitat en una zona la trampa adhesiva amb feromones.

Recomanacions amb l’ASPB

Tot i que aquests insectes no transmeten malalties, sí que poden produir al·lèrgia respiratòria a algunes persones asmàtiques. Per fer-hi front, l’Agència de Salut Pública de Barcelona dona alguns consells per evitar-ne la proliferació a les llars: mantenir les canonades, desguassos i claveguerons en bon estat, no deixar aliments a l’abast (guardar-los en pots hermètics), tenir la casa endreçada i neta i, si hi ha problemes en zones comunes, contactar amb un servei professional.