Una plaga de paneroles està fent la guitza als veïns d’una zona concreta del barri de Sant Andreu. Ja fa uns dies que a la zona del carrer de Sòcrates amb el de Concepció Arenal, a tocar de l’avinguda Meridiana, aquests animals han començat a fer-se veure amb molta més assiduïtat de l’habitual al carrer, els pisos i els comerços de la zona. Molts comerciants han hagut de protegir els negocis per evitar que els entrin paneroles.

El dia amb més paneroles va ser aquest dijous, i divendres es van reforçar les actuacions per reduir-ne la presència, tot i que encara n’hi havia moltes. Fins i tot, una sucursal bancària va arribar a tancar l’atenció al client per la plaga.

paneroles sant andreu

Molts dels veïns consultats per betevé afirmen que el carrer de Sòcrates “era ple d’insectes” i reconeixen que evitaven passar-hi “per no trepitjar-los“. Una sensació “fastigosa“, reconeixen, pel fet de deduir que “amb les soles de les sabates brutes, pots endur-te els ous dels insectes a casa”.

Cintes aïllants i insecticides per protegir els comerços

De fet, el mateix divendres, els comerços que no obren el cap de setmana van posar cinta aïllant a les escletxes de les portes i les finestres per evitar l’entrada d’aquests insectes dissabte i diumenge. També hi ha comerciants que han fet servir insecticides per allunyar els animals dels negocis.

Amb l’actuació més contundent dels equips de neteja aquest divendres, els veïns expliquen que s’ha reduït força el nombre de paneroles, si bé un equip de betevé ha pogut comprovar que n’hi ha unes quantes que continuen deambulant pel carrer.

L’Agència de Salut Pública n’està al cas

Des de finals de juny, l’Agència de Salut Pública de Barcelona hi està intervenint després de les primeres denúncies fetes pels veïns. Un equip d’operaris va acostar-se a la zona per analitzar i fer els tractaments necessaris a les clavegueres, i això, segons apunten fonts municipals, ha provocat que les paneroles hagin acabat sortint a la superfície. Per aquest motiu, els serveis de neteja treballen per “retirar les restes visibles”, és a dir, apartar les que es puguin moure o veure per calçades o voreres.

Per exemple, aquest divendres passat un equip de Salut Pública va actuar-hi de nou i hi tornarà dilluns, tal com explica un supervisor d’Urbaser, la concessionària de la neteja a Sant Andreu. Segons l’ASPB, la proliferació i aparició més habitual de paneroles a la via pública està relacionada amb l’augment de les temperatures. Per això, la majoria de comunicacions ciutadanes i actuacions per fer-hi front es concentren durant els mesos d’estiu.