Ja fa uns dies que, davant la sorpresa del veïnat, una ànega i les seves cries s’han instal·lat en una petita bassa a la plaça del Congrés Eucarístic, al barri dels Congrés i als Indians. Ara, a aquesta família s’hi han sumat tres adults més que han convertit aquest petit oasi de natura en casa seva.

En un primer moment van ser la parella d’ànecs la que va escollir l’espai per tenir-hi els petits. Després de néixer, però, el mascle va morir atacat per un gos i fins ara la mare havia seguit sola amb les cries en aquest espai sota la mirada dels veïns.

Els veïns bolcats en el benestar dels ànecs

Els veïns de la plaça han decidit implicar-se en la cura dels ànecs. Han explicat a betevé que, ja que “l’estany és petit i els animals hi estan bé, perquè no mantenir-lo, si els altres parcs estan secs”. És per això que ara demanen que el parc es converteixi en un refugi climàtic.

Com que aquest espai natural es troba rodejat de trànsit i també de gossos i persones que hi passegen pel voltant, l’Ajuntament ha instal·lat un encanyissat al voltant de la bassa per protegir els ocells. Els veïns, però, han decidit anar més enllà. Ara han demanat assessorament professional per poder fer bé la tasca que es proposen. Han contactat amb biòlegs i veterinaris que els han informat, per exemple, que el pa no els va bé als ànecs. És més adient donar petites quantitats de civada a les cries.

Els experts també els han alertat que moure els ocells és perillós. Els exemplars adults els haurien de moure amb una xarxa i això els podria causar danys físics i estrès. També s’hauria de veure com s’adapten les cries en un nou estany. Davant aquesta situació, els veïns demanen que es protegeixi la zona fins el moment que els ànecs decideixin marxar per voluntat pròpia.

Altres espais amb ànecs a la ciutat

Tot i la sorpresa del veïnat, aquesta bassa no és l’únic espai de Barcelona que s’ha convertit en l’hàbitat d’alguns ànecs. Als Jardins del Baix Guinardó, per exemple, també s’hi ha instal·lat una família i al Parc de la Pegasso, una altra.