L’Ajuntament ha concretat algunes de les mesures amb què voldria abordar, juntament amb l’Administració de l’Estat, la crisi de l’arribada dels menors d’edat no acompanyats (MENA). Ho ha explicat al programa ‘bàsics’ la tinenta d’alcalde de Drets socials, Laia Ortiz, que ha afirmat que dijous de la setmana passada va mantenir una trobada discreta amb representants estatals implicats en la matèria. Segons Ortiz, des de l’Ajuntament es van posar sobre la taula demandes concretes “que van més enllà dels recursos”.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Mira l’entrevista completa amb Laia Ortiz” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/basics/laia-ortiz-plega-politica/|||” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Algunes de les mesures proposades des de Barcelona són “facilitar la regularització dels menors de 16 i 17 anys, per evitar que estiguin en uns llimbs” i facilitar-los les opcions legals, per exemple, per poder treballar. Ortiz creu que “s’ha d’evitar que hi hagi menors d’edat movent-se sols per l’estat, de comunitat autònoma en comunitat autònoma” i començar a resoldre un problema que ha qualificat com “una qüestió d’Estat”.

La Generalitat, per exemple, ha anunciat la posada en marxa aquesta primavera d’un centre que permetrà gestionar l’arribada d’aquests menors de manera més eficient.

També és una qüestió del Marroc

La tinenta d’alcalde de Drets Socials ha especificat que l’Estat “també ha de treballar amb el Marroc” en origen, i ha afegit que podria començar “preguntant-los per què tants joves marxen en èxode del país”, tot aprofitant que Espanya manté relacions comercials amb el país alauita.

El somni dels adolescents: “Els baixos d’un camió”

Les entitats que treballen amb els MENA adverteixen que la falta d’expectatives al Marroc és el principal motiu perquè molts en decideixin marxar. Ho ha advertit Enric Canet, director Relacions Ciutadans del Casal dels Infants, que al ‘bàsics’ ha qualificat la situació de drama perquè “les arribades aniran en augment”.

Els darrers estiu i primavera, van arribar molts més menors no acompanyats dels que la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) podia absorbir, i va ser freqüent veure menors d’edat dormint a les comissaries dels Mossos d’Esquadra. Les administracions van aconseguir contenir aquest problema concret, però ja fan càlculs per a aquest 2019: La previsió és que arribaran a Catalunya uns 6.000 joves, quan l’any anterior ho van fer la meitat.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Mira la taula amb el Casal dels Infants” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/basics/casal-infants-hotel-arts-joves-formacio-insercio-laboral/|||” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Molts dels que pensen a abandonar el país i creuar l’estret de Gibraltar “amagats en els baixos d’un camió ho decideixen en una conversa”, sense més planificació, ha puntualitzat Trimon Choudhury, membre del Casal Jove Atles del Raval.

Comparteix a: