El 77 % dels conductors que donen positiu per droga a Barcelona són transportistes, segons les dades més recents de la Guàrdia Urbana. El que molts professionals desconeixen és que fins i tot havent consumit fora d’hores de servei, les restes de les drogues o psicofàrmacs es poden detectar fins a tres dies després. N’hem parlat al nostre espai de conversa i anàlisi amb Carles Reyner, intendent de la Divisió de Trànsit i portaveu de la Guàrdia Urbana, i el doctor Carles Martín, metge forense i responsable de la Unitat de Medicina Legal del Servei de Responsabilitat Professional del Col·legi de Metges de Barcelona. 

Quant de temps es mantenen les drogues o psicofàrmacs en l’organisme?

En opinió del doctor Martín, la marihuana, la cocaïna i el cànnabis es poden detectar en fluid oral -el sistema que es fa servir actualment-  fins a dos o tres dies després del consum.

 

Com alteren les drogues els sentits en la conducció?

Carles Reyner, intendent de la Divisió de Trànsit i portaveu de la Guàrdia Urbana assegura que minva la capacitat de reacció o poden hiperestimular la persona al volant.

 

Quina condemna hi ha per conduir sota els efectes de les drogues?

La legislació és dura, i les conseqüències de donar positiu en un control de drogues impliquen multes, retirada de carnet i fins i tot presó.

José Manuel Acosta, responsable d’organització del sector de carretera de Comissions Obreres a Catalunya, lamenta les dures condicions de treball dels autònoms que fan transport de mercaderies i demana tacògrafs per mesurar el temps que passen al volant. Denuncia que hi ha hagut casos de persones que porten furgonetes de repartiment que han arribat a treballar 23 hores seguides. Oriol Esculies, director de projecte Home, assegura que el sector del transport ha presentat sempre una prevalença en el consum de drogues.