“Quan em van dir que aniria a l’Hotel Arts a treballar, em va sonar massa gran”. És l’Ismaila Diallo, un jove senegalès arribat a Barcelona fa dos anys després d’un viatge llarg, inclosa travessa de l’estret en pastera. Un cop aquí va anar a parar al Casal dels Infants i ara és un dels usuaris que participa en els programes d’inserció laboral i social de l’entitat del Raval. Com ell, més de 800 joves cada any hi reben una formació inicial en un ofici i la completen amb estades de pràctiques en empreses col·laboradores. L’Hotel Arts i el Casal ja fa 10 anys que treballen estretament: cada trimestre, almenys un jove, com ara l’Ismaila, aprèn durant dos mesos dels xefs de l’hotel. I algun dels nois s’hi ha acabat quedant amb un contracte de feina.

Una desena de contractes

És el cas del David Vives. Des de fa tres mesos és un dels ajudants de la cuina central. Però fa només un any vivia a Veneçuela, d’on va venir acompanyat només de la germana. “Començar de zero és difícil perquè no saps on anar, has de pensar molt bé què vols per a la teva vida”, explica. La formació i les pràctiques al Casal dels Infants li han donat l’oportunitat d’entrar al món laboral. No és l’únic que ho ha fet a l’Hotel Arts. En el temps que fa que hi col·laboren, una desena de joves procedents del Casal han estat contractats per l’establiment de luxe.

De fet, de tots els joves que reben formació a l’entitat del Raval, més de la meitat aconsegueixen feina el mes següent després d’acabar els cursos. “Quan els joves tenen els permisos de residència i de treball regularitzats, la inserció laboral és d’entre un 80 i un 90 %”, assenyala l’Enric Canet, director de Relacions Institucionals del Casal. Per aconseguir més finançament per als programes de joves, l’entitat ha organitzat el concert benèfic Veus per la igualtat d’oportunitats a la Sala Razzmatazz.