Els veïns i comerciants del carrer de la Riera Baixa han decidit organitzar-se per reclamar solucions contra la inseguretat. Segons expliquen, en els darrers anys els furts han augmentat exponencialment a la zona: “Hi ha entre tres i sis robatoris al dia”, apunta Santi González, veí i comerciant del carrer i un dels impulsors de la plataforma Acció Riera Baixa.

El focus principal del conflicte és la cantonada amb el carrer d’Hospital. Aquí, asseguren els veïns, s’hi reuneixen petits traficants de droga i furtadors, a més de persones sense llar i menors d’edat desatesos. Una barreja de problemàtiques que, segons expliquen, està afectant la convivència dels veïns. “Aquest sempre ha estat un punt conflictiu”, assegura Anna Maria Estruch, veïna de Riera Baixa, “però ara els joves que s’estan a la zona s’encaren amb els veïns”.

Prova de la situació que viu el carrer és que, mentre l’equip de betevé parlava amb els veïns, uns lladres han intentat furtar la bossa a uns turistes que miraven l’aparador d’una botiga. Però els mateixos comerciants també pateixen robatoris. A la botiga que regenta en Mohammed Alim fa una setmana es van intentar emportar una motxilla, i va ser un altre botiguer qui va aconseguir aturar-lo.

Com que els comerciants han decidit plantar cara, reben amenaces que fins ara no s’havien donat. També tenen problemes els veïns, que fins i tot opten per evitar de passar per la cruïlla de Riera Baixa amb Hospital. Especialment les dones, segons explica Estruch, perquè sovint els qui s’agrupen a la cantonada els llacen comentaris masclistes.

Els veïns exigeixen presència policial 24 hores

Els veïns coincideixen en afirmar que darrerament la presència policial ha augmentat tot i que “no és la solució definitiva perquè els furts aquí van a l’alça”, argumenta González. En aquest sentit, aquest divendres, els veïns han demanat en roda de premsa, dos agents que vigilin a totes hores la cantonada amb el carrer d’Hospital. Malgrat tot, consideren que es tracta d’un problema d’arrel,  i no se soluciona només, amb patrulles policials.

Els veïns es reuniran aquest dijous en assemblea per tractar la problemàtica. Asseguren que si no troben solucions, es decidirà si tallen el trànsit a la cantonada del carrer d’Hospital l’endemà, divendres. Per la seva banda, els comerciants també estan en contacte amb la regidora del districte de Ciutat Vella, Gala Pin, que aquest dimecres va tenir una reunió informal amb ells.