La parròquia de Sant Joan de la plaça de la Virreina s’ha apuntat a les xarxes socials i ha estrenat pàgina web. L’objectiu és donar-se a conèixer als veïns i visibilitzar les activitats que es fan, la història i l’arquitectura. L’església, de 1884, acull entitats del barri i amaga petits tresors com una capella modernista de Francesc Berenguer i Mestres.

Sant Joan s’apunta a les xarxes socials

L’església de la Virreina es va ubicar, en un inici, al carrer de la Providència fins que el 1884 es va inaugurar l’edifici actual, construït amb les pedres de l’antic Palau de la Virreina. De fet, encara es poden veure dos medallons amb el rostre dels virreis en un lateral del mur de l’edifici. Aquesta és una de les històries que es poden descobrir visitant la nova web de la parròquia. L’objectiu és obrir-se al barri i “donar a conèixer la seva història, el que hi ha a dins, les entitats que hi corren i, també, una mica ser hereus de la vida de cada dia de la Vila de Gràcia. Sempre hi ha gent que busca un lloc per aixoplugar-se i aquí tothom és benvingut”, explica el mossèn, Jordi Carreter.

Una capella modernista

La parròquia és la seu dels Catifaires de Gràcia, de la Colla de Sant Medir els Patufets, s’hi reuneixen Alcohòlics Anònims i, des de fa un any, hi viu l’Àliga de Gràcia. Aquestes entitats conviuen amb tresors amagats, que potser molts veïns no coneixen, com la capella modernista de Francesc Berenguer i Mestres. Aquest espai va generar polèmica l’any 2016 amb la seva autoria. Es va creure que podia ser obra de Gaudí, però els estudis defensen que és creació de Francesc Berenguer i Mestres. El mossèn de la parròquia explica que “la casa Burés que se sap ben bé que és de Berenguer, tots els processos dels arcs, tot això és idèntica, clavada, per tant, és molt de Berenguer”.

De fet, Berenguer i Gaudí van viure junts al carrer de l’Encarnació i fàcilment van compartir influències. L’obra no està signada, ja que cap dels dos ho podia fer -per no tenir el títol d’arquitecte-, però tot apunta a Berenguer com l’autor de la capella del Santíssim, dels esgrafiats i la forja de l’església. La capella es pot visitar cada dia a partir de les 19 h, diumenge entre misses o concertant una cita.

La voluntat és que els veïns coneguin que s’amaga darrere la porta de l’església de Sant Joan i què es fa.