La presidenta del Fòrum Català d’Atenció Primària, Meritxell Sánchez-Amat, critica la contractació de rastrejadors de Ferrovial: “S’ha invertit en rastrejadors que no calen”. De fet, la doctora considera que no fan una tasca de rastreig, sinó que “s’han contractat persones per fer d’informadors”. En aquest sentit, Sánchez-Amat lamenta que a l’hora de dissenyar el sistema de detecció de casos de coronavirus el CatSalut no ha comptat amb l’atenció primària i, per això, assegura que estan “decebuts”.
Meritxell Sánchez-Amat ha detallat que la tasca dels rastrejadors de Ferrovial consisteix a contactar amb persones positives de coronavirus que formen part d’una llista que els faciliten els CAP o Salut Pública i que ho fan, sovint, des d’un número ocult, un fet que dificulta el contacte amb els pacients: “Molta gent no agafa el telèfon quan truquen des d’un número ocult”, comenta la presidenta del Fòrum Català d’Atenció Primària. Un cop contacten amb aquestes persones, Sánchez-Amat explica que els rastrejadors els demanen el DNI i els fan un seguit de recomanacions. “Això no és rastrejar”, diu la doctora, sinó que cal “filar més prim”.
Sospites sobre els estudis de les cadenes de transmissió
La presidenta del Fòrum Català d’Atenció Primària ha posat en dubte el bon funcionament del rastreig de les cadenes de transmissió del virus perquè “no hi ha comunicació entre l’atenció primària i els rastrejadors”, fet pel qual Sánchez-Amat alerta que “potser s’estan doblant trucades o n’hi ha d’altres que no s’estan fent”.
Per tot plegat, la doctora denuncia que el sistema està mal dissenyat i que no està donant resultats perquè els equips d’atenció primària —encarregats de fer la detecció de casos— no reben el “feedback” dels contactes aconseguits pels rastrejadors.
“No es pensa en l’atenció primària”
Meritxell Sánchez-Amat lamenta que el CatSalut no ha comptat amb els centres d’atenció primària a l’hora de dissenyar el sistema de detecció de casos positius de coronavirus: “Quan s’ha de preparar el sistema sanitari no es pensa en l’atenció primària”. En aquesta línia, la presidenta del Fòrum Català d’Atenció Primària critica que es pensa en els CAP “a l’hora de fer discursos” però no “a l’hora de distribuir recursos i donar capacitat de decisió”.
Un centenar de persones, entre sanitaris i veïns, es van concentrar aquest dilluns davant del Departament de Salut per reclamar un millor servei en els centres d’atenció primària, coincidint amb la crisi del coronavirus.