La Universitat Autònoma de Barcelona ja ha finalitzat tots els informes d’ADN de les restes dels 140 nínxols del cementiri de Montjuïc esfondrats fa més d’un any. De fet, aquesta mateixa setmana ha començat a contactar amb les famílies que han demanat la identificació per dir-los que ja poden recollir l’informe. Ho ha explicat al ‘bàsics‘ el director de Cementiris de Barcelona, Jordi Valmaña, qui ha especificat que l’empresa queda al marge d’aquest procediment.

Aquests informes són els que acrediten a qui pertanyen les restes i en cas que no s’hagi pogut fer la identificació s’hi expliquen els motius. Valmaña ha reconegut que hi ha la possibilitat que en alguns casos la identificació no hagi estat possible, per exemple, pel mal estat de les restes.

El director de Cementiris de Barcelona també ha explicat que s’ha ofert als afectats un nínxol provisional i quan es reconstrueixin els que es van esfondrar podran recuperar, si volen, el seu emplaçament original.

Nou protocol per esfondrament

Arran del cas d’aquest bloc de nínxols ensorrats, el cementiri ha instal·lat un sistema de monitorització que permet detectar qualsevol moviment que hi pugui haver amb dades actualitzades cada sis hores.

A més, també s’ha preparat un protocol específic que defineix com cal actuar en cas que hi torni a haver un esfondrament. El pla detalla quins passos caldria seguir per assegurar que les restes es recuperen de manera ordenada.