Aconseguir arribar als 100 anys al capdavant d’un negoci a la ciutat de Barcelona no és fàcil. Es tracta d’una fita que ben pocs assoleixen. Tant el Forn Elias com Joguines Foyé poden dir que ho han aconseguit malgrat que viuen moments ben diferents. Els primers celebren dissabte el centenari i els segons, malauradament, liquiden estoc abans d’abaixar definitivament la persiana i traspassar el local del carrer dels Banys Vells. Aquest 2017 han fet 112 anys.

L’Anna Elias pertany a la tercera generació de forners al capdavant del Forn Elias, al carrer de Rogent. L’establiment el van adquirir el seus avis l’any 1917 i és tota una institució al barri del Camp de l’Arpa del Clot. Aquest dissabte celebren l’aniversari amb una gran festa en què repartiran 100 metres de coca. Segons Elias, el secret d’haver-se mantingut tants anys rau en la “gratitud, la responsabilitat, l’amor i la il·lusió” que dediquen al seu ofici. També al fet d’haver aconseguit mantenir la clientela tot i la ferotge competència (al mateix carrer hi ha una desena d’establiments que venen pa). El Forn Elias té assegurada la continuïtat perquè el fill de l’Anna, l’Enric, ja treballa a l’obrador. “Em diu que el seu estat d’ànim depèn de com li ha quedat el pa”, assegura Elias.

Al carrer dels Banys Vells hi ha la Foyé, l’última botiga de joguines centenària de la ciutat. La Susanna Ventosa ha decidit tancar aquest any perquè no li surten els números i ja ha començat a liquidar l’estoc. Assenyala les vendes de joguines a internet com la principal causa del mal moment de la seva botiga. “La gent s’ha acostumat a comprar joguines a la xarxa, sobretot durant l’època nadalenca, on troben preus amb els quals una botiga com la meva no pot competir”, assegura. També diu que el barri ha perdut la majoria de comerços de proximitat que hi havia i que gairebé tota l’oferta està enfocada en el turisme. Per això, diu, hi ha pocs barcelonins que vagin de compres a la zona.